Крај стечаја у србачкој “Мотајици” након 13 година

 Милијана Латиновић
Крај стечаја у србачкој “Мотајици” након 13 година

СРБАЦ - Око 39.000 хектара пољопривредног и шумског земљишта у србачкој општини, које је некада припадало Привредном друштву (ПД) “Мотајица” биће предато у власништво Републици Српској.

Рекла је то за “Глас Српске” стечајна управница ПД “Мотајица” Наташа Косић, након јучерашњег рочишта за главну диобу на којем је усвојен њен приједлог да стечај у том друштву буде закључен и да се оно брише из судског регистра.

Косићева је преузела дужност након смрти претходног стечајног управника и одмах започела идентификацију имовине стечајног дужника која се простире на читавој србачкој општини.

- Идентификовано је земљиште на укупно 2.275 парцела и оно треба да буде предато Републици Српској - рекла је Косићева.

Додала је да су укупно пријављена потраживања повјерилаца износила 4,7 милиона марака.

- У току стечајног поступка који је трајао готово 13 година намирени су разлучни повјериоци у потпуности, виши исплатни ред, односно радници у потпуности и општи исплатни ред у проценту од 50 одсто од пријављених потраживања, трошкови реорганизације и трошкови стечајног поступка у потпуности - рекла је Косићева.

Подсјетила је да је пословање овог стечајног дужника обустављено још 2002. године.

- Неко вријеме након тога приходи су остваривани од закупа имовине, али то није било довољно за успјешно пословање, из године у годину су се стварали губици па је дошло до немогућности измиривања обавеза дужника, чиме су стечени услови за отварање стечајног поступка. Рјешењем Основног суда у Бањалуци од 19. маја 2005. године отворен је стечајни поступак - подсјетила је Косићева.

Додала је да је Скупштина повјерилаца на извјештајном рочишту прихватила, а суд потврдио план реорганизације стечајног дужника.

Одбор повјерилаца у поступку реорганизације је на сједници одржаној 2008. године оцијенио да се стечајни план не спроводи.

Утврђено је да нема могућности за опоравак привредног друштва, да постоји платежна неспособност и да оно није у могућности да измирује обавезе из плана реорганизације па је затражено од законског заступника да покрене процедуру за отварање новог стечајног поступка.

Основни суд у Бањалуци је 2. јула 2009. године отворио стечајни поступак над ПД “Мотајица”.

Управна зграда

На лицитацији која је одржана у септембру ове године продата је управна зграда ПД “Мотајица” и то за 68.000 марака, што је за 26.000 КМ више у односу на цијену по којој је била понуђена. Продајом те зграде која се са припадајућим земљиштем простире на 375 квадрата завршена је продаја имовине стечајног дужника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана