КПЗ Фоча: Рад на фарми и у ресторану припрема за излазак на слободу

Срна
КПЗ Фоча: Рад на фарми и у ресторану припрема за излазак на слободу

ФОЧА - Осуђеници у полуотвореном одјељењу Казенено-поправног завода (КПЗ) Фоча, које обухвата пољопривредну фарму на Велечеву и мотел "Бриони" на истоименом острвцету на ријеци Ћехотини, за излазак на слободу припремају се радећи на фарми и у ресторану, јер се тај вид ресоцијализације показао као вишеструко користан.

Добрим владањем у затвору потребно је заслужити прилику за рад на фарми или ресторану и то у задњој трећини издржавања казне. Припремајући се за излазак на слободу, затвореници на фарми и у ресторану могу да овладају новим вјештинама, а и да понешто зараде.

Руководилац Радне јединице "Економија" Милика Радовић наводи да је фарма пројектована за потребе ресоцијализације осуђених лица у завршној фази издржавања казне.

Фарма је мјешовитог типа и састоји се из више сектора - свињогојства, говедарства, перадарства, овчарства, ратарства и повртарства, а са ње се квалитетним производима снабдијева кухиња КПЗ-а за исхрану затвореника, али и ресторан мотела "Бриони", док један дио производње иде и на тржиште.

Под надзором васпитача осуђеници брину о 1.200 грла свиња, 40 грла говеда од чега су 20 краве музаре од чијег млијека се производи више врста сирева, 3.000 кока носиља и 50 оваца.

Фарма се простире на 16,5 хектара, од чега су осам хектара обрадиве површине. Под кукурузом је шест хектара, а остало су ливаде, док је око 600 квадрата под пластеницима.

- Контакт и рад са животињама представља додатну ресоцијализацију и стицање нових радних навика и искустава које касније могу да користе на слободи - прича Радовић.

Затвореници запослени на фарми снабдијевају месом, јајима, млијеком, сиром и поврћем, између осталих, и ресторан мотела "Бриони", који се налази у непосредној близини и у чијем раду је, такође, ангажован један број затвореника уз запослено особље.

Чаробно острвце на ријеци Ћехотини, три километра од Фоче, са мотелом и прелијепим парком у којем се налази и мини зоолошки врт, омиљено је мјесто за предах и бијег од ужурбаности свакодневице, не само Фочацима и грађанима околних општина, већ и страним туристима који посјећују овај крај.

Марко Гутаљ из Источног Сарајева редовни је посјетилац Бриона.

- Овдје је увијек изузетно пријатно и сваки пут када се нађем у Фочи, било пословно, било приватно, искористим прилику да дођем у овај ресторан. Мислим да је јединствено мјесто, с обзиром да је прелијепа природа, изузетан амбијент - истиче Гутаљ.

Ријеч је, додаје, о нечему што нико ко долази са дјецом не би требало да пропусти, с обзиром да имају прелијеп парк, тако да је дивна прилика да се човјек одмори и душевно и духовно.

Гости ресторана "Бриони", како природним љепотама, једнако се одушеве и укусним јелима чије цијене су, захваљујући томе да се спремају од намирница сопствене фарме, изузетно повољне.

Шеф кухиње Иван Даниловић каже да је тајна у стручном и увјежбаном особљу, те у увијек свјежим намирницама са "Економије", за које истиче да су екстра квалитета.

- Прасеће печење, телетина и јагњетина испод сача, похована лешо телетина, грилована лешо јагњетина, све нам је претежно домаће, овдје све са "Економије", органског је поријекла. Ко год је дошао, увијек дође опет код нас - наводи Даниловић.

Казнено-поправни завод Фоча основан је 1950. године, а почео је да ради годину касније, док су фарма и мотел изграђени од 1985. до 1989. године.

Директор ове установе Синиша Голијанин каже да полуотворено одјељење, односно фарма и мотел, тренутно запошљавају 16 инструктора, тренутно је ту 35 затвореника, а капацитет је 40.

Он истиче да је, како обогаћују понуду и услугу, на Брионима све више туриста, да то људи препознају и враћају се у већем броју. "Долазе из разних дијелова свијета, из Европе, Америке, тако да смо задовољни. Задњих седам, осам година проширили смо капацитете за нових 16 лежајева", прича Голијанин.

Бриони су сами по себи атракција - а када се у такав природни амбијент уклопе и неодољиво укусна јела са повољним цијенама онда је јасно зашто је ово острво увијек на гласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана