КПЗ Добој: Иза решетака ускоро кутак за дјецу и соба за инвалиде

Данијела Стоканић
КПЗ Добој: Иза решетака ускоро кутак за дјецу и соба за инвалиде

Добој - Соба за инвалиде, нова кухиња и вешерај, уз максимално појачану безбједност у Казнено-поправном заводу Добој, затвореницима ће бити на располагању од краја овог мјесеца, док ће њихови малишани, кад им дођу у посјету, имати свој кутак.

На тај начин услови у овој установи биће вишеструко побољшани. Како је објаснио директор овог завода Бранко Милетић, ријеч о комплетној реконструкцији доњег спрата затвора, за коју су новац обезбиједили Влада РС, те министарства правде и пољопривреде. Реконструкција, која је кренула почетком јуна, ових дана се приводи крају.

- Осим електроинсталација, водоинсталација и канализационог система, наново ће бити урађен и видео-надзор, паникаларни систем обезбјеђења врата и прозора. Такође, сви улази и излази у просторије гдје бораве затвореници биће покривени детектор вратима. Кроз ова врата се ништа неће моћи унијети и изнијети, а да то не буде детектовано - објаснио је Милетић.

Додао је да ће на тај начин бити спријечен унос било каквих недозвољених предмета у затвор.

- Новом расподјелом просторија направили смо такозване "чисте собе", које подразумијевају да у одређеном дијелу бораве они који су осуђени за исте врсте дјела, односно они који имају исту тежину казне. Новитет је и соба за инвалиде - истакао је Милетић додајући да ће заједно с њима у соби боравити и осуђеник који ће им помагати, за шта ће примати одређен хонорар.

Оно што ће највише обрадовати многе, истакао је Милетић, је проширена соба за посјете у склопу које ће бити формиран и кутак за дјецу, а све како би малишани, који буду долазили у посјету, били што опуштенији. У дијелу радова, додао је Милетић, учествовали су и затвореници којима то казна дозвољава.

Малињак и козе

У Привредној јединици Казнено-поправног завода Добој у плану је отварање погона за производњу козјег сира који ће правити затвореници. Осим тога, управа КПЗ Добој наредне године има у плану и производњу малина.

- Такође, у близини се завршава и градња фабрике за прераду воћа, тако да ћемо имати гдје да пласирамо наше производе - рекао је Бранко Милетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана