Козарске покладе чувар традиције

С. Та.
Козарске покладе чувар традиције

Приједор - Традиционална етно-туристичко-вјерска манифестација "Козарске покладе" окупила је јуче више од хиљаду мјештана поткозарских села Бистрица и Верићи и велики број гостију из Приједора и Бањалуке.

Манифестација је почела служењем литургије у храму Светог пророка Илије у Бистрици и парастосом у храму Светог Прокопија у Верићима, који је обиљежио и 120 година постојања. На платоу испред храма у Бистрици наступиле су ојкачке и фолклорне групе из Поткозарја, а посјетиоци су на штандовима могли да пробају специјалитете народне кухиње и погледају и купе етно-предмете и рукотворине.

Иницијатор обнављања "Козарских поклада", чије је одржавање прекинуто 1941. године, Слободан Радуљ рекао је да је са групом мјештана родног села Верићи прије десет година одлучио да обнови ову манифестацију, али да нико није ни сањао да ће достићи овај ниво, окупити оволико људи и постати туристичка атракција. Градоначелник Приједора Марко Павић истакао је да додатни значај манифестацији даје чињеница да су њени организатори туристичке организације Приједора и Бањалуке и села која се протежу територијом оба града - Верићи и Бистрица.

- Ово је величанствен догађај којим је оживљен давно заборављени обичај да се почетак поста као искушења и радости обиљежава на овакав начин - казао је директор Туристичке организације Бањалуке Остоја Барашин.

Посланик СП-а у Народној скупштини РС Недељко Милаковић вратио се у завичај на "Козарске покладе" наводећи да је пресрећан када види да народ окупљањем чува обичаје, културу и традицију и показује честитост.

- То је вриједно због наших потомака и нараштаја који долазе како не би заборавили нашу свијетлу историју и традицију - рекао је Милаковић који је обезбиједио и шатор и гозбу.

Међу многобројним званицама био је и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукичевић, а литургију је служио владика бањалучки Јефрем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана