Козарска Дубица и Требиње збрајају штету од невремена

ГС
Козарска Дубица и Требиње збрајају штету од невремена

КОЗАРСКА ДУБИЦА, ТРЕБИЊ - Козарска Дубица и Требиње формирали су комисије за процјену штета након олујног невремена праћеног градом који је у ноћи са понедјељка на уторак погодио те локалне заједнице.

Невријеме је причинило штету на покретној и непокретној имовини грађана, усјевима, јавним објектима и инфраструктури.

Начелник Козарске Дубице Раденко Рељић рекао је за РТРС да је ситуација лоша у дијеловима града које је захватио градоносни облак и да је највећа штета причињена на објектима и усјевима.

Он је навео да ће Комисија извршити процјену штете на усјевима која је, каже, вишемилионска и за чију надокнаду ће бити потребна помоћ Владе.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је Комисија за процјену штете од јуче на терену, истичући да је најважније да није било жртава невремена и да ће материјална штета бити надокнађена.

 Ћурић, који је и шеф Штаба за ванредне ситуације рекао је за АТВ да за сада имају 55 позива за пријаву штете након јучерашњег невремена, било да су у питању кровови, возила или штета на пољопривредним усјевима. Што је најважније, истиче, није било жртава.

Из Градске управе су позвали све грађане да се јаве, да пријаве штету. Како каже Ћурић, формирана је и комисија за процјену штете.

-Формирали смо комисију, од јуче је већ присутна на терену. Вриједни људи из комуналног предузећа, Екологије и безбједности, добровољних ватрогасних друштава, Територијално ватрогасне спасилачке јединице, Цивилне заштите, ХЕТ-а, сви су на терену, од раних јутарњих часова. Јуче смо добар дио санирали, оно што се могло санирати, да сви путеви буду проходни, те да се штете на објектима на неки начин зауставе да не би дошло до већег оштећења. Јутрос идемо на детаљнију санацију - рекао је Ћурић.

Ћурић је јуче обишао породицу чија је кућа претрпјела велику штету након што је дрво пало на њу и пробило кров. Како каже, послали су јединицу која је покрила кров најлонима. Санација је јутрос настављена.

-То су објекти који су стари чак око 100 година, сигурно да је то било и дотрајало али је чињеница да се дрво обрушило, удари вјетра су били 97 km/h, то је нешто што је непредвидиво - изјавио је градоначелник Требиња.

Каже да ће данас провјерити да ли има још стабала на подручју града која су у лошем стању.

-Чињеница је да је све више и више оваквих ситуација у цијелом региону и морамо се прилагодити том времену и тим приликама и да људски живот ставимо као приоритет - навео је Ћурић.

Рекао је да је од јутрос више од 200 људи на терену, јединице су спремне и могу да дјелују у случају временских неприлика, али сходно приоритетима и времена које имају на располагању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана