Которварошки ученици правду дочекали након седам година

Милијана Латиновић
Которварошки ученици правду дочекали након седам година

Котор Варош - Родитељима бивших 27 ђака которварошке Основне школе “Свети Сава”, који су прије седам година уплатили новац за екскурзију на коју њихова дјеца никада нису отишла, данас и сутра биће исплаћено око 20.000 марака.

Школа је, на основу шест правоснажних и извршних судских пресуда, била дужна да за пропалу екскурзију родитељима ученика из пет одјељења централне школе и једног у Врбањцима исплати око 78.000 КМ основног дуга и камата, као и судске трошкове, који износе око 19.000 марака.

Родитељима једног одјељења у јуну прошле године исплаћено је 15.375 КМ, а новац још чекају родитељи ученика из три одјељења централне школе. Адвокат који је заступао родитеље Тихомир Тепић, чије је дијете такође оштећено у овом случају, потврдио је јуче за “Глас Српске” да је у петак на прелазни рачун одјељења уплаћен новац из републичког трезора.

Појаснио је да је из трезора уплаћено 19.000 марака главног дуга и камата по једној тужби за 25 родитеља једног одјељења из централне школе и 760 КМ за два родитеља тадашњих ученика подручног одјељења у Врбањцима.

- Сваки родитељ добија 380 марака основног дуга и исти износ камата. Све ово предуго траје, новац је одавно требало да добијемо, али шта је ту је, важно је да се помјеримо с мјеста. Очекујем да и новац по преосталим пресудама буде исплаћен до краја године - истакао је Тепић.

Родитељ бившег ученика которварошке ОШ “Свети Сава” Немање Пејаковића, Горан Пејаковић истакао је за “Глас Српске” да је овим потврђено да је правда заиста спора, али ипак достижна.

- У име свих родитеља захваљујем нашем адвокату Тепићу, који је у вријеме када су наша дјеца оштећена смогао снаге да се бори и избори за правду. Није било лако ни њему ни нама, али успјели смо - рекао је Пејаковић.

Родитељи стотинак основаца уплатили су 2012. по 380 марака за екскурзију у Будви, за коју је школа ангажовала Туристичку агенцију “Биг нец” из Бањалуке. Међутим, агенција није уплатила аранжмане, иако је од школе узела новац који су прикупили од родитеља, због чега је екскурзија отказана вече прије планираног поласка. Родитељима новац није враћен, због чега су тужили школу и агенцију “Биг нец”.

Украдени снови

Упркос новцу који им је враћен, Горан Пејаковић каже да украдени снови и успомене са матурске екскурзије немају цијену.

- Мој син и његови другари наставили су школовање, нижу успјехе, али им ништа не може надокнадити то што су ускраћени за екскурзију - рекао је Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана