Котор Варош: Већина запела на Статуту

В. К.
Котор Варош: Већина запела на Статуту

Котор Варош - Посебна сједница Скупштине општине Котор Варош прекинута је јуче јер скупштинска већина није имала довољан број одборника за измјену општинског Статута.

Сједници је присуствовало 13 од 25 одборника, а за измјену Статута неопходна је двотрећинска већина, односно најмање 17 одборника. Измјеном Статута планирано је да буде омогућено именовање још једног потпредсједника Скупштине општине. Важећи Статут предвиђа једног потпредсједника и на тој позицији је Славко Ђукић из СДС-а. Намјера владајуће већине је да измјенама Статута дефинишу да Скупштина има најмање једног потпредсједника. Тиме би био реализован план ПДП-а да свог одборника Владимира Бибића именује за потпредсједника Скупштине. Њему би потом био додијељен статус професионалца, који гарантује плату од око 2.500 КМ. Нико од досадашњих потпредсједника није имао тај статус и примали су само одборничку накнаду која тренутно износи 320 КМ. ПДП је прешао на план "Б" након што нису успјели да именују Бибића за директора Јавног комуналног предузећа "Бобас".

Покушај промјене Статута пропао је јер се на сједници Скупштине није појавило пет од 18 одборника владајућег блока, који чине СДС, ПДП и СДА. Прекид сједнице услиједио је након што је допуњен дневни ред у који је увршћена тачка о повољном кредитном задужењу општине од 1,14 милиона КМ за санацију штете од поплава. Миодраг Петровић је потом у име клубова ПДП-а и СДС-а предложио да буде прекинута сједница због изостанка одборника СНСД-а и начелника општине Далибора Вучановића, наводећи да без њих не желе да усвајају ту одлуку. Вучановић је истакао да је то само изговор за прекид сједнице.

- Главни разлог за прекид је раскол у скупштинској већини и немогућност да обезбиједе 17 одборника за измјену Статута - рекао је Вучановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана