Котор Варош: Уручено 16 постхумних одликовања породицама погинулих бораца

Срна
Foto: ГС

КОТОР ВАРОШ - Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и начелник которварошке општине Зденко Сакан данас су у Котор Варошу уручили 16 постхумних одликовања Медаља заслуга за народ породицама погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја ове општине.

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске одликовани су постхумно Будимир (Петар) Кузмић, Вјекослав (Војислав) Ђукић, Жељко (Здравко) Филиповић, Младенко (Петар) Гелић, Мирандињо (Слободан) Хрњез, Радован (Недељко)Јовичић, Станоје (Ђурађ) Јурић, Ђуро (Дамјан) Мијић, Славко (Станко) Смиљић, Жељко (Мићо) Сувајац, Данило (Маринко) Шешум, Ненад (Момир) Пејаковић, Анто (Јуро) Петрушић, Божо (Марко) Радић, Витомир (Ранко) Сакан и Славко (Ђорђе) Сердар.

 Жупљанин је рекао да је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске, и 15. септембра - Дана погинулих и несталих Републике Српске, ове године Медаљом заслуга за народ постхумно одликовала 396 погинулих бораца, од којих 16 из Котор Вароша.

"Свједоци смо да још од самих ратних времена, па ево и данас, постоје значајне снаге из међународне заједнице, али и овдје из БиХ, којима је једини и основни циљ укинути постојање Републике Српске. Ми немамо на то право, поготово немамо право због оних који су дали своје животе за Српску и због тога је морамо чувати и његовати као трајну категорију", изјавио је Жупљанин Срни након уручивања одликовања.

Он је истакао да су и многи рањени борци у темеље Републике Српске уградили своје дијелове тијела и крв, због чега је Република Српска данас највећа вриједност и највећа светиња која ни на који начин не смије бити угрожена.

 Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да општина настоји да на одговарајући начин ода почаст и да води бригу о погинулим борцима и о њиховим породицама, у домену локалне заједнице.

"Ово је само један од начина да још једном искажемо поштовање и захвалност за жртву коју су погинули борци дали за Републику Српску. Они су за Републику Српску дали највише што су могли - своје животе", истакао је Сакан.

Слободан Хрњез је преузео постхумно признање за сина Мирандиња, истакавши да је истовремено поносан и тужан. "Поносан сам на свог сина и тужан што сам га прерано изгубио. Хвала свим борцима Српске за слободу коју са нам подарили, а апелујем да сви у јавном животу покажу српско јединство које нас је красило у одбрамбено-отаџбинском рату", поручио је Хрњез. Одликовања су породицама уручена у сали Скупштине општине Котор Варош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана