Котор Варош: Папрени порез мора бити плаћен

Душко Керезовић, Маријана Миљић
Котор Варош: Папрени порез мора бити плаћен

Котор Варош - Одборници Скупштине општине Котор Варош измијенили су јуче одлуку о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности за 2016. годину, али судећи према Закону о порезу на непокретности и тумачењу Пореске управе РС, то грађане неће спасти од плаћања подијељених рачуна који су увећани за чак 340 одсто у односу на 2015.

Проблем је настао након што је скупштинска већина коју чине СДС, ПДП и СДА у фебруару ове године усвојила одлуке којима је пореска стопа повећана са 0,06 на 0,20 одсто и измијењене зоне на основу којих се утврђује вриједност некретнина. Након бурне расправе донесена је одлука да пореска стопа буде враћена на 0,06 одсто. Проблем је, међутим, то што су рачуни већ подијељени и што је законски рок за достављање одлуке истекао још крајем марта.

- Пореска управа ће у случају да доносилац одлуке коригује пореску стопу поступити у складу са законима о порезу на непокретности, пореском поступку и о општем управном поступку којим се утврђују услови, поступак и рокови за остваривање права на ванредни правни лијек - наведено је у одговору који је Пореска управа доставила одборницима.

У Закону о порезу на непокретности је наведено да, уколико општине одлуку о висини вриједности непокретности не доставе до 31. марта текуће године, Пореска управа неће издати порески рачун за порез за ту годину.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Слађана Шубара рекла је да је скупштинска већина главни кривац за увећање пореза.

- Одлука о повећању стопе пореза може се оспорити једино ванредним правним лијеком, али грађани то неће тражити. Нова одлука нема правно дејство, јер је у супротности са законима. Грађани ће морати да плате увећане рачуне - каже Шубара.

Како би штетне посљедице биле умањене, Клуб одборника ДНС-а предложио је да из буџета општине буде издвојен новац за разлику између износа који су грађани плаћали у 2015. и који ће морати да плате за 2016. годину, али тај и идентичан приједлог начелника општине Далибора Вучановића није наишао на подршку скупштинске већине.

В.д. начелника Одјељења за финансије Драгана Петрушић је рекла да је одлука из фебруара донесена на основу препоруке Министарства финансија РС с циљем доношења јединствене стопе у свим локалним заједницама. Иако је Влада убрзо дала слободу локалним заједницама да одреде пореске стопе, њена висина у Котор Варошу је остала максималних 0,20 одсто.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Бранко Понорац је рекао да су упозоравали на штетне посљедице. Одборник ИСДС-а Славко Ђукић каже да већина мора сносити одговорност за доношење одлуке против интереса грађана. Шеф Клуба одборника СДС-а Младен Тривуновић истакао је да је одлука донесена на основу препоруке ресорног министарства и да у овај проблем не треба увлачити политику. Шеф Клуба одборника ПДП-а Миодраг Петровић казао је да на овом питању не треба сакупљати политичке поене.

Плата

Већином гласова допуњена је одлука о платама општинских функционера, према којој потпредсједник Скупштине Младен Тривуновић овај посао више неће обављати волонтерски и његова плата износиће око 2.500 КМ.

Ову одлуку нису подржали одборници СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Изворне СДС. Одборници су усвојили извјештаје о раду начелника и општинске управе за 2015. и о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци ове године. Указано је да није измирен дуг ШГ "Врбања" према општини од продаје шумских сортимената из прошле године у износу од 320.000 КМ и да треба затражити принудну наплату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана