Котор Варош: Пада одлука о расту пореза за 340 одсто

Маријана Миљић
Котор Варош: Пада одлука о расту пореза за 340 одсто

Котор Варош - Посебна сједница Скупштине општине Котор Варош заказана је за сутра, а на њој би одборници требало да пониште скупштинску одлуку из фебруара која је довела до драстичног раста рачуна за порез на непокретности.

Скупштина општине би требало да донесе нову одлуку о висини пореске стопе и вриједности непокретности по зонама, послије чега би Пореска управа РС пореским обвезницима требало да пошаље нове рачуне.

Плаве коверте које су недавно подијељене шокирале су становнике Котор Вароша јер су се у њима нашли рачуни за порез на непокретности чији је износ порастао невјероватних 340 одсто у односу на прошлогодишњи. Драстично повећање пореза за ову годину узроковала је одлука которварошке Скупштине општине о измјени пореске стопе и зона на основу којих се утврђује вриједност непокретности.

Одлуком скупштинске већине коју чине СДС, ПДП и СДА пореска стопа је повећана са 0,06 одсто из 2015. на 0,20 одсто за ову годину, односно за невјероватних 340 процената.

Послије подјеле пореских рачуна зграду општинске администрације окупирали су незадовољни грађани упозоривши да их неће платити и тражећи поништење.

Иницијативу за поништење одлуке која је изазвала катастрофалне посљедице покренуо је Општински одбор СНСД-а, а послије општег незадовољства грађана подржале су је и странке чији су одборници гласали за њено доношење.

- Од првог дана смо упозоравали на штетне посљедице ове одлуке. И они су били свјесни тих посљедица, али су мислили да одлука неће изазвати народни бунт. Поништавање одлуке која је довела до удара на џеп сваког грађанина и привредника је велика побједа СНСД-а и показатељ како се која партија понаша према њима. Грађани су то давно препознали и вјерујемо да ће то показати и на предстојећим локалним изборима - рекао је шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Котор Варош Бранко Понорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана