Koтор Варош: Одржан "Сабор фолклора"

Срна
Foto: Срна

КОТОР ВАРОШ - На традиционалној манифестацији "Сабор фолклора", која је одржава у оквиру "Которварошког културног љета", представило се осам културно-умјетничких друштава.

Прије почетка манифестације учесници су у свечаном дефилеу прошли кроз град до игралишта Радничког универзитета, гдје је одржана манифестација.

Велики број посјетилаца уживао је у наступима Фолклорог ансамбла "Котор Варош", Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Шареница" из Приједора, Анбсамбла "Жубор" из Котор Вароша, КУД "Душан Станковић" из Чечаве и КУД "Радост" из Теслића, АНИП "Младост" из Залужана, СПКД "Просвјета" из Кнежева, те ЦКУД "Свети Георгије" из Париковца.

Предсједник Фолклорог ансамбла "Котор Варош" Санела Поповић истакла је да је пријатељство са културно-умјетничким друштвима врло важно у погледу очувања и његовања традиције.

"Радују нас оваква дружења чији је циљ промоција традиционалне игре и пјесме. Нова познанства, забава, начин рекреације, а уз то и очување традиције, главна су обиљежја ове манифестације", нагласила је Поповићева.

Фолклорни ансамбл "Котор Варош" ове године обиљежава 10 година постојања. Броји око стотину чланова распоређених у четири узрасне групе - млађа и старија дјечија група, омладинсци и рекреативци.

"Поред игре и пјесме одликује нас и хуманитарни рад, а приоритет је дружење и ширење познанстава. За 10 дана одлазимо у Охрид, гдје ћемо учествовати на Међународном фестивалу фолклора гдје ћемо достојно представити наш досадашњи рад, локалну заједницу и Републику Српску", поручила је Поповићева.

Кореограф Црквеног културно-умјетничког друштва "Свети Георгије" из Париковца Маринко Копрена навео је да је сабор фолклора у Котор Варошу један од најбоље организованих у региону.

"Захвални смо домаћину на позиву и искрено се надамо да ће наше пријатељство бити настављено и наредних година", закључио је Копрена.

Сви учесници су пјесмом и игром представили фолклорну традицију својих крајева.

Великим аплаузом награђен је и наступ сестара Милане и Маје Тркуље и браће Саше и Стефана Ждерића, чланова Ансамбла "Жубор".

Организатор синоћње манифестације, која се традиционално одржава у Котор Варошу, био је Центар за културу, спорт и информисање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана