Котор Варош: Незадовољно чланство СДС-а оснива странку

Ведрана Кулага
Котор Варош: Незадовољно чланство СДС-а оснива странку

Котор Варош - Значајан дио чланства СДС-а у Котор Варошу због незадовољства радом челника странке у тој општини почео је формирање општинског одбора Изворне СДС.

Незадовољни чланови СДС-а, међу којима су и бивши функционери и оснивачи странке, договорили су формирање иницијативног одбора за оснивање Изворне СДС у Котор Варошу.

- Због незадовољства политиком коју води локално и републичко руководство СДС-а биће основана Изворна СДС. Она ће дјеловати помиритељски и радити на јединству свих српских партија. Фокус странке биће на формирању општинског и мјесних одбора и припремама за наредне локалне изборе - саопштили су чланови иницијативног одбора.

Члан иницијативног одбора Славко Ђукић, који је донедавно као кадар СДС-а био потпредсједник Скупштине општине Котор Варош, каже да би иницијативни одбор Изворне СДС требало да буде формиран вечерас, а комплетна страначка инфраструктура у идућа три мјесеца.

- За децембар је планирана свечана скупштина на којој ће бити изабран општински одбор и руководство странке - рекао је Ђукић.

Обнављање изворних принципа СДС-а у Котор Варошу су, каже Ђукић, подржале двије трећине мјесних одбора СДС-а и комплетна општинска организација Асоцијације "Ствараоци РС" чији су чланови некадашњи угледни функционери СДС-а Недељко Ђекановић, Момчило Комљеновић, Слободан Јурић и други, те више од половине делегата Скупштине которварошког СДС-а. Изворна СДС ће одмах по оснивању бити парламентарна странка у Котор Варошу.

- Заједнички разлог је више него јасан јер је актуелно руководство потпуно скренуло с пута изворних принципа СДС-а. У клубу СДС-а постоји дио одборника који је незадовољан начином вођења политике јер појединци не спроводе политику и вољу оних људи који су их бирали, већ представљају интересну политику одметнуту од изворних принципа СДС-а са којима смо наступали на изборима - казао је Ђукић не желећи да прејудицира колико ће се одборника наћи и новом клубу, али да су за сада сигурна тројица од осам, колико има СДС.

Он је истакао да људи који учествују у формирању Изворне СДС не окрећу леђа СДС-у, већ остају на изворним принципима те странке.

- Не супротстављамо се СДС-у, већ локалном руководству те странке које је тотално одступило од изворних принципа и програма на којима је стасао СДС. Руководство предвођено Недељком Гламочаком и Младеном Тривуновићем је тотално одступило од те политике и своју политику усмјерило на личне интересе - рекао је Ђукић.

Он је истакао да се идентично понашање појединаца из СДС-а може видјети у скоро свим општинама бањалучке регије.

- Огњен Тадић, који је потпредсједник СДС-а за бањалучку регију, направио је расуло, укључујући и Градски одбор Бањалука на чијем је челу - казао је Ђукић и додао да је логичан слијед таквих дешавања било формирање Изворне СДС које је у току у скоро свим општинама бањалучке регије.

Гламочак

Предсједник Општинског одбора СДС-а Котор Варош Недељко Гламочак казао је да је чуо за формирање Изворне СДС. Он није хтио да коментарише оснивање нове странке ни оптужбе на рачун руководства которварошког СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана