Котор Варош: Директорима из СДС-а и ПДП-а додатних 327.000

Ведрана Кулага
Котор Варош: Директорима из СДС-а и ПДП-а додатних 327.000

Котор Варош - Установама и организацијама на чијем се челу налази кадар СДС-а и ПДП-а измјенама приједлога буџета за 2014. годину које су усвојене гласовима одборника тих странака на располагање је дато додатних 327.000 марака.

Котор Варош је буџет за текућу годину у износу од 7,59 милиона КМ добио тек претпосљедњег мајског дана, али је скупштинска већина коју чине СДС, ПДП и СДА усвојила чак 19 амандмана и значајно измијенила његову унутрашњу структуру. Занимљиво је да се највеће промјене односе управо на установе и организације у којима је крајем прошле године на челне позиције именован кадар СДС-а и ПДП-а након што су те странке уз помоћ СДА преузеле скупштинску већину. Усвојеним амандманима смањене су буџетске ставке које се односе на одржавање путева, зимску службу, отклањање посљедица од поплава, помоћ ратним војним инвалидима, незапосленим борцима, малим и средњим предузећима и спорт.

Начелник Котор Вароша Далибор Вучановић и опозициони СНСД тврде да је циљ измјена буџета да се омогући додатно запошљавање страначког кадра и прикупљање политичких поена, а да ће због буџетских ставки које су смањене штету имати сви грађани. Вучановић је због тога најавио да ће од Министарства финансија РС тражити да не да сагласност на усвојени буџет.

Буџет Центра за културу, спорт и информисање, на чијем је челу кадар СДС-а Весна Нарић, повећан је за 88.000 КМ, а сав износ пребачен је са зимске службе. Старјешина у Ватрогасном друштву Недељко Сакан из ПДП-а добио је додатних 73.200 КМ, а повишица је стигла углавном на уштрб одржавања путева и зимске службе, те чишћења јавних површина и одржавања уличне расвјете. Вртићу којим руководи Санела Микић из СДС-а буџет је повећан за 59.000 КМ, а највише новца због тога је откинуто са ставке за отклањање посљедица поплава.

Центру за социјални рад на чијем је челу Драган Пејаковић из ПДП-а додијељено је за једнократну социјалну помоћ додатних 40.000, а за плате 9.000 марака. Посљедица тога било је смањење буџетске резерве која служи за хитне интервенције и непредвиђене трошкове и гранта за удружења грађана. Буџет Дома здравља "Свети Пантелејмон", на чијем челу је кадар СДС-а Милорад Кузмић, повећан је за 36.000 марака, а због тога ће мање новца бити усмјерено за помоћ малим и средњим предузећима и унапређење спорта. Дом здравља се недавно нашао у центру афере због страначког запошљавања за које нису добили сагласност Министарства здравља и социјалне заштите РС чиме су се оглушили о одлуку Владе. Више новца је добила и локална борачка организација чији је предсједник Госто Тривуновић из СДС-а због чега је умањена помоћ за ратне војне инвалиде и незапослене борце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана