Котор Варош: Девет одборника пријављено због сукоба интереса

Ведрана Кулага
Котор Варош: Девет одборника пријављено због сукоба интереса

Котор Варош - Изворна СДС и ДНС у Котор Варошу пријавили су Републичкој комисији за утврђивање сукоба интереса у органима власти девет одборника из локалне скупштине за које сматрају да су у сукобу интереса и да нису могли гласати за недавно усвојени општински буџет за ову годину.

Пријаве се односе на пет одборника СДС-а, три ПДП-а и један из СНСД-а. Пријава је достављена на захтјев Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти, која је затражила да буду испитивани медијски наводи да су одборници за које се сумња да су у сукобу интереса средином децембра прошле године учествовали у усвајању нацрта ребаланса општинског буџета за 2015. и буџета за ову годину. Исти одборници подржали су и буџет за 2016. усвојен посљедњег дана прошле године.

Одборници опозиционих Изворне СДС и ДНС-а су и на сједници Скупштине општине Котор Варош упозоравали на сукоб интереса, али су без обзира на то одлуке донесене. Одлуке су добиле зелено свјетло захваљујући гласовима одборника ПДП-а, СДС-а, СДА и дијела СНСД-а, а из Изворне СДС су упозорили да су спорни гласови девет одборника, јер су подржали буџет иако су повезани са установама које се финансирају из општинског буџета. Већина њих уз одборнички додатак примају и плате и накнаде у установама и предузећима који се у потпуности или дјелимично финансирају из општинског буџета, док су у појединим случајевима чланови породице одборника запослени у општинским установама и предузећима.

У допису који је достављен на адресу Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти затражено је да хитно буде покренута процедура испитивања сукоба интереса. Изворна СДС и ДНС истичу да су спорни одборници цијели мандат започет 2012. године учествовали у доношењу свих одлука укључујући привремене одлуке о финансирању, извршењу буџета, приједлогу ребаланса буџета за 2015. и нацрту буџета за 2016. годину. У пријави је наведено да су учествовали и у доношењу одлука о именовању руководилаца јавних установа и чланова управних одбора.

- Доставили смо образложења за сваког одборника за којег сматрамо да је у сукобу интереса. Они су злоупотријебили мандат. Занимљиво је да је само један одборник био у сукобу интереса када је добио мандат, а сви остали су касније довели себе у тај положај - рекао је одборник Изворне СДС Славко Ђукић.

У Општинском одбору ДНС-а Котор Варош су казали да се функционисање локалне управе мора довести у законске оквире, те да треба испитати све неправилности на које се мјесецима указује.

- Ако се докаже да је већи број одборника заиста у сукобу интереса тражићемо одговорност оних који су годинама толерисали такво стање и нису предузимали ништа да тај проблем буде ријешен - казали су у ДНС-у.

Записници

Изворна СДС и ДНС су упозорили да општинска стручна служба не води записнике са скупштинских засједања у складу са Пословником о раду.

- То чине јер су свјесни чињеничног стања и кршења Закона о спречавању сукоба интереса од стране одборника који чине скупштинску већину. Стручна служба на челу са секретаром Скупштине општине Сњежаном Јурић и предсједником Скупштине општине Ибрахимом Палићем прикрива имена одборника који доносе спорне одлуке - наведено је у допису Републичкој комисији за спречавање сукоба интереса у органима власти.

Гласање мимо става странке

Одборник СНСД-а Бранко Понорац, осим под лупом Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти, наћи ће се и на мети страначких органа јер је мимо става странке гласао за буџет за 2016. годину. Због гласања супротно ставу СНСД-а, који је у которварошком парламенту опозиција, страначки органи провјеравају и Љубинка Трифковића.

Бојан Ђекановић, СДС

Учествовао у доношењу одлука које се тичу финансирања и чланова Управног одбора Дома здравља, који се дијелом финансира из општинског буџета и гдје је запослена његова супруга. Гласао и за одлуке годишњег плана утрошка намјенских средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената Шумског газдинства "Врбања" у којем је запослен.

Биљана Лукић, СДС

Запослена у Дому здравља чији је оснивач општина, а учествовала је у доношењу одлука које се тичу финансирања и именовања директора и чланова Управног одбора те јавне установе.

Младен Тривуновић, СДС

Као директор и радник у Шумском газдинству "Врбања" учествовао у припреми одлука и гласао за одлуку о годишњем плану утрошка намјенских средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената.

Обренко Пуцаревић, СДС

Од септембра 2015. године запослен у вртићу "Лариса Шугић" чији је оснивач општина и који се највећим дијелом финансира из општинског буџета. Учествовао и у доношењу одлука које се тичу директног финансирања те јавне установе и именовања чланова Управног одбора вртића.

Милорад Савановић, СДС

Учествовао у доношењу одлука које се тичу финансирања и избора чланова Управног одбора вртића "Лариса Шугић" у којем је запослена његова супруга. Оснивач вртића је општина и он се највећим дијелом финансира из општинског буџета.

Миодраг Петровић, ПДП

Запослен у општини Котор Варош на мјесту предсједника Комисије за друштвени надзор. Као радник општине прима плату у пуном износу, а истовремено прима и одборничку накнаду.

Раденко Чупић, ПДП

Запослен у Цивилној заштити која је орган општине Котор Варош. Учествовао и у доношењу одлука о избору чланова Управног одбора вртића "Лариса Шугић", која је јавна установа и у којој је запослен његов син.

Владимир Бибић, ПДП

Именован 1. октобра за вршиоца дужности директора Дома здравља Котор Варош чији је оснивач општина и дијелом се финансира из локалног буџета. Гласао за промјену члана Управног одбора Дома здравља у којој је одговорно лице.

Бранко Понорац, СНСД

Налази се у сталном радном односу у Комуналном предузећу "Бобас" чији је оснивач и већински власник општина Котор Варош из чијег се буџета дијелом и финансира. Учествовао у доношењу свих одлука које се тичу финансирања тог предузећа. Супруга му је запослена у локалној управи општине Котор Варош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана