Котор Варош: Буџет скројен за страначко запошљавање

Д. Келеч, Д. Керезовић
Котор Варош: Буџет скројен за страначко запошљавање

Котор Варош - Котор Варош је добио буџет за 2015. годину, али је он умјесто изласка из вишемјесечне политичке кризе распламсао сукоб између скупштинске већине и начелника општине, који је најавио да ће тражити од Министарства финансија РС да не да сагласност на буџет.

Буџет у износу од 7,59 милиона марака усвојен је у суботу гласовима одборника ПДП-а, СДС-а и СДА, док су уздржани били представници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ иако су у суштини били против његове коначне верзије с обзиром на то да је приједлог измијењен са чак 19 амандмана.

- Усвојени буџет није у интересу грађана, већ је кројен искључиво за страначко запошљавање. Најмање се водило рачуна о просперитету општине и општим интересима, а највише о страначком запошљавању и интересима појединаца. Недопустиво је да због страначког запошљавања испашта око 22.000 становника. Због тога ћемо од Министарства финансија РС тражити да на буџет не дају сагласност - каже начелник Котор Вароша Далибор Вучановић.

Он истиче да је скупштинска већина амандманима пребацила новац установама у којима су своје људе поставили за директоре.

- Буџет је скројен по тој формули СДС-а, ПДП-а и СДА, што потврђује и 19 усвојених амандмана. Због запошљавања њихових 16 људи значајан износ новца пребачен је установама у којима су директори кадрови из тих странака, а општина и села су остали без инвестиција. У питање ће доћи и исплата средстава социјалним категоријама становништва и спортским клубовима. Понашају се као да њихове породице не живе у овом граду - истакао је Вучановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Слађана Шубара истакла је да усвојени буџет није у интересу грађана, због чега и није добио њихову подршку.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Недељко Гламочак одбацује тврдње да је буџет кројен за страначка запошљавања и тврди да ће њиме бити задовољене потребе борачких и других осјетљивих социјалних категорија.

- Не знам зашто је начелник преко ноћи промијенио мишљење. Одборници СНСД-а су на гласању били суздржани, што значи да ни они нису били против. Никаквог запошљавања неће бити, ово је социјални буџет - истакао је Гламочак.

Шеф Клуба одборника СДС-а Младен Тривуновић рекао је да је након пет мјесеци агоније усвајањем буџета направљен помак.

- Постојала је група људи којима није било у интересу да буџет буде усвојен, али успјели смо се издићи изнад тога - рекао је Тривуновић и навео да је због социјалне компоненте остало веома мало новца за инвестиције.

Предсједник Клуба одборника ПДП-а Раденко Чупић тврди је усвојени буџет искључиво у интересу грађана.

- Буџет није ничија прћија. Дошло је до ситне прерасподјеле између буџетских потрошача, али ништа значајно. Најважнији је оквир буџета за који је Министарство финансија РС већ дало сагласност и ми нисмо мијењали његову висину - додао је Чупић.

Због неусвајања буџета Котор Варош је од почетка године преживљавао на привременом финансирању.

Одлуке

Одборници су, између осталог, усвојили одлуке о оснивању ватрогасног друштва, стипендирању студената те прихватању грантовских средстава Европске комисије за суфинансирање реконструкције и санације градске водоводне мреже и проширење канализационе мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана