Котор Варош: БФЦ сертификат потврда повољног пословног окружења

Срна
Foto: Срна

КОТОР ВАРОШ - Општина Котор Варош добитник је престижног БФЦ сертификата, што значи да има повољно пословно окружење, које говори потенцијалним инвеститорима да је ријеч о локалној заједници која је оријентисана ка потребама и захтјевима привредника, рекао је начелник ове општине Зденко Сакан.

"Процес ресертификације доказује да су општинске службе одлучне у намјери да одрже достигнути стандард, као и да унаприједе постојеће процесе и услуге које спроводе у свом раду у складу са критеријумима сертификације", истакао је Сакан Срни.

У процесу ресертификације општина Котор Варош је унаприједила процес пружања услуга грађанима, као и постојећим и потенцијалним инвеститорима.

"Побољшали смо рад Привредног савјета који је кроз овај процес интензивирао свој рад. У Привредни савјет укључени су истакнути привредници, који запошљавају више од 80 одсто радне снаге, а формиран је с циљем приближавања проблема и потребе привреде представницима локалне самоуправе, повећању транспарентности и уважавању гласа привредника", нагласио је Сакан.

Он је рекао да је у прошлој, али и овој години настављена изградња и уљепшавање општине, подигнут је ниво комуналних услуга и реализован значајан број планираних инвестиција, а тежиште је стављено на обезбјеђивање нових развојних инвестиција и запошљавање.

"Успјели смо да реализујемо значајан број пројеката предвиђених планом капиталних инвестиција и захваљујући домаћинском пословању и рационалном трошењу буџетских средстава успјели смо покрити буџетски дефицит из прошле године од 370.000 КМ", навео је Сакан.

Он је додао да се осјећају позитивни ефекти и бенефити од добијања БФЦ СЕЕ сертификата, те да сертификат представља својеврсну гаранцију инвеститорима да одређена локална самоуправа пружа висок ниво услуга компанијама у све три фазе значајне за развој бизниса - прединвестициона, инвестициона и постинвестициона.

"У веома кратком року излазимо у сусрет инвеститорима у погледу пружања услуга и инвестиционих потенцијала, доступности информација и проактивности у рјешавању захтјева привредника", поручио је Сакан.

На овај начин ствара се добра репутација у регији за привреднике са подручја општине, у времену када све земље у ширем окружењу улажу значајне напоре ка економском развоју.

"Израдили смо базе података о слободним пословним објектима и грађевинском земљишту, анкетирали привреднике и прикупили информације о потребама привреде, тржишту радне снаге, квалитету услуга јавног сектора. Све су то конкретне смјернице за унапређење пословања и рад локалне управе, а редизајнирали смо постојећу и урадили нову веб-страницу намијењену пословној заједници /инвест-которварос.цом/", рекао је Сакан.

Он је додао да је скупштинским одлукама привредницима омогућена продаја грађевинског земљишта под повољним условима /одгођено плаћање ренте, могућност куповине земљишта непосредном погодбом, смањена стопа пореза на непокретности/.

Сакан је навео послодавци у Котор Варошу све чешће имају проблем проналаска квалитетне радне снаге, као и задржавање исте.

Котор Варош је једна од ријетких општина у БиХ која има суфицит у извозу захваљујући бројним привредним субјектима. Постојећи инвеститори у производном сектору, посебно у обућарској индустрији, који реинвестирају и проширују производњу и запошљавају више од 3.000 радника су најбољи промотери општине и повољног пословног амбијента.

Фабрика обуће "Спортек" запошљава око 2.000 радника и они су носиоци развоја у овој области. Фабрика обуће "Дермал" у Котор Варошу има 1.000 запослених и константно запошљава нове раднике. Обим њиховог пословања и запошљавања се у континуитету повећава, чиме се повећава и бруто домаћи производ, а уједно се побољшава и спољно трговинска размјена.

У машинској индустрији "Сим Техник" има за циљ да постане лидер у региону у малосеријској производњи, те да оствари стабилну конкурентност на европском и свјетском тржишту. Непрестано улажу значајна финансијска средства у набавку савремене опреме високог квалитета за израду машинских дијелова.

"Механичке конструкције" запошљавају преко 170 радника, у "Фагус групацији" послује осам чланица и то "Фагус Хаус", производња прозора и врата, "Врбања шуме", "Бор петрол", "Абис", "Хајдучке воде" "Силватика", "Арбореко" и "Номар".

"Ових осам фирми има заједно више од 400 запослених, при чему је око 80 одсто тих радника из општине Котор Варош", закључује Сакан и додаје да су и бројни други привредници својеврсни амбасадори добре привредне активности и на основу њиховог рада општину Котор Варош потенцијални инвеститори могу препознати као средину са квалитеним пословним амбијентом.

Општина Котор Варош добитник је престижног БФЦ сертификата, што значи да има повољно пословно окружење. Почетком године на манифестацији "Избор најуспјешнијих у Републици Српској за 2021. годину" посебно признање за највишу оцјену испуњености критеријума у оквиру БФЦ СЕЕ програма припало је општини Котор Варош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана