Костајница: За санацију издвојено готово 1,7 милиона КМ

Срна
Костајница: За санацију издвојено готово 1,7 милиона КМ

КОСТАЈНИЦА - За санацију штете у општини Костајница која је настала усљед земљотреса 29. децембра прошле године, до сада је издвојено 1.649.650 КМ, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

“Недуго послије земљотреса, Влада Републике Српске је дозначила 300.000 КМ за хитне интервенције, од чега је уложено 96.000 КМ за набавку контејнера, хитне санације, исхрану чланова Цивилне заштите и слично”, навео је Пашић.

Према његовим ријечима, након што је локална управа расписала јавни позив за додјелу помоћи у санацији стамбених и привредних објеката, запримљено је 476 захтјева.

“До сада је по овом основу потписано 335 уговора чија је укупна вриједност 820.000 КМ и овај новац је дозначен грађанима из средстава које је донирала Влада Србије”, истакао је Пашић.

Он је додао да је за санацију и поправке стамбених објеката Црвени крст обезбиједио до сада 137.650 КМ.

“У току је и израда пројеката за изградњу шест стамбених објеката лицима чије су куће урушене у земљотресу. Укупна вриједност је 361.000 КМ, а ове активности једнаким износима финансирају општина Костајница и жКаритасж”, рекао је Пашић.

Он је навео да је грађанима подијељен грађевински материјал укупне вриједности 200.000 КМ који је донирала Влада АП Војводине.

Пашић је напоменуо да је Влада Кантона Сарајево донирала 50.000 КМ за санацију објекта Средњошколског центра Костајница, а до сада је у ову сврху утрошено 35.000 КМ.

Одборници Скупштине општине Костајница усвојили су у мају ове године елаборат о процјени штете од земљотреса, у коме се наводи да је директна штета од земљотреса у овој локалној заједници 9,6 милиона КМ.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра 2020. године Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана