Костајница: Уручени кључеви кућа за седам породица

Срна
Foto: Срна

КОСТАЈНИЦА- У Костајници су данас уручени кључеви седам кућа породицама чији су домови разрушени у земљотресу у децембру 2020. године, укупне вриједности 440.000.

Начелник општине Никола Јањетовић рекао је Срни да су куће изграђене у оквиру пројекта "Подршка породицама угроженим пандемијом ковида 19 и земљотресом из 2020. године".

Он је додао да је пројекат реализован заједничким учешћем општине Костајница и хуманитарне организације "Каритас" из Швајцарске, уз финансијску помоћ Савјета министара.

"Заједно са Савјетом министара и швајцарским `Каритасом` завршили смо седам кућа и данас смо корисницима предали кључеве, односно куће предали на употребу", рекао је Јањетовић.

Према његовим ријечима, споразум о сарадњи потписан је у јуну 2020. године, изградња стамбених објеката почела је у мају ове године а окончана у октобру.

Куће су грађене према правилнику "Каритаса", тако да су димензије објеката прилагођене броју корисника, односно броју чланова домаћинства.

Амбасадор Швајцарске у БиХ Данијел Хун изразио је наду да ће нове куће помоћи овим породицама да се поново врате нормалном животу.

"Ове особе иза себе имају заиста тежак период. Са једне стране њихове куће су претрпјеле велика оштећења у земљотресу, а поред тога их је задесио тежак период пандемије ковида 19 и драго ми је да је ово тешко вријеме дошло до краја", рекао је Хун.

Он је додао да швајцарска Влада има дугу сарадњу са властима на различитим нивоима у БиХ, те пружа подршку и пројекту смањења ризика од катастрофа и управљању катастрофама, због чега је и овај пројекат у Костајници веома битан.

Директор "Каритаса" Швајцарске у БиХ Данијел Бронкал рекао је да су заједно са општином прошли посебну процедуру избора корисника, који су имали највећа оштећења на кућама.

Он је напоменуо да се општина "Каритасу" обратила за помоћ и у изградњи стамбеног блока.

"Ово би био продужетак овог пројекта уколико успијемо да нађемо финансирање за то. Осим тога ми смо већ сарађивали са општином на стамбеном збрињавању Рома у Костајници и разматрамо могућност подршке локалном економском развоју у оквиру једног пројекта који се још разматра", навео је Бронкал.

Породице Жигић и Тривунџа већ су уселиле у своје нове куће и захваљују свима који су омогућили да поново имају кров над главом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана