Костајница: Локалитет Градина у лошем стању

Srna
Костајница: Локалитет Градина у лошем стању

КОСТАЈНИЦА - Археолошки локалитет Градина, на подручју општине Костајница, у лошем је стању због поткопавања и одрона, рекла је Срни професор археологије из Завода за заштиту кулутурно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Љубица Срдић.

 

 

"Зидови, које је оголио одрон, повезани су малтером, а око градине се налази опкоп, што је сада слабо видљиво због лошег стања локалитета. Овдје смо нашли фрагмент керамике када смо вршили рекогносцирање терена 2010. године", навела је Срдићева, која је данас обишла овај локалитет у друштву археолога Данијеле Радосавац и Љиљане Парежанин Вручинић.

Она је нагласила да је ријеч о праисторијском археолошком локалитету који се налази на 333 метра надморске висине.

Срдићева каже да се мора извршити истраживање да би се знала вриједност овог локалитета, али да сада финансије то не дозвољавају, па би најбоље било да се локалитет заштити од ископавања камена и даље девастације.

"Најважнију улогу у очувању културног насљеђа имају становници који су у непосредној близини археолошких локалитета. Због тога се сви који претпостављају да је нешто споменик културе могу обратити људима у музеју у Приједору или нама у Заводу", рекла је Срдићева.

Она је истакла да се мора чувати и заштитити културно насљеђе јер онај ко нема прошлост неће имати ни будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана