Костајница: Годинама трошили новац који немају

Марина Чигоја
Костајница: Годинама трошили новац који немају

БАЊАЛУКА - Општина Костајница стварала је прошле године веће обавезе него што је имала новца на располагању, кршила закон о јавним набавкама, ненамјенски трошила новац од накнада за шуме и имала низ других пропуста у раду због којих јој је Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала негативно мишљење.

 

У ревизорском извјештају за прошлу годину наведено је да је буџет општине Костајница већ дужи период неликвидан и да су годинама стваране обавезе за које није постојао новац у буџету.

Ревизори су истакли да се обавезе преносе из године у годину без претходног исказивања текућих расхода и издатака на стварним позицијама, што доводи до погрешног исказивања извршења буџета и финансијског резултата.

- Дио обавеза из претходног периода је током 2014. године измирен из текућих средстава, али највећи дио је и даље неизмирен, тако да на крају прошле године није било новца за плаћање доспјелих неизмирених обавеза у износу од најмање 600.000 КМ. Те обавезе односе се на плате и накнаде запосленима, добављаче, грантове и дознаке на име социјалних давања, те обавезе за камате - навели су ревизори.

Међу бројним пропустима које су детектовали ревизори наведен је и избор извођача за проширење водоводне мреже градског водовода и канализационе мреже, који је спроведен без тендера, чиме су нарушена основна начела Закона о јавним набавкама БиХ.

- Процјена вриједности уговора није обављена у складу са законом, износи у појединим понудама су се значајно разликовали, а уговорни орган није тражио додатно образложење ни анализу цијена - наведено је у ревизорском извјештају.

Ревизори су указали и да буџет, односно његов ребаланс за прошлу годину није донесен у потпуности у складу са законом, јер су издвајања за плате и накнаде запослених у Центру за социјални рад била мања од потребних. Такође, општина Костајница не располаже подацима о судским споровима које у њено име води Правобранилаштво РС, нити је утврђено тачно стање имовине и обавеза. Ревизори су утврдили да краткорочне обавезе општине на крају прошле године од 985.585 КМ нису правилно исказане, док су дугорочне обавезе биле 2,29 милиона.

Начелник Костајнице Драго Бундало није желио да коментарише извјештај, истакавши да ће вријеме показати шта је истина.

- Наводи из извјештаја нису тачни. Исти дан кад сам послао примједбе на ревизорски извјештај на њих је одговорено. Нећу уопште то да коментаришем док се не створи повољнији политички и реални амбијент у РС - рекао је Бундало.

На шта су указали ревизори

- Избор извођача радова спроведен без тендера

- Буџет није у потпуности донесен у складу са законом

- Није утврђено тачно стање имовине и обавеза

- Нема података о судским споровима

 

Препоруке

Ревизори су начелнику Костајнице дали низ препорука које се, између осталог, односе на то да се примијене адекватни поступци јавних набавки који ће бити у складу са Законом о јавним набавкама и да се код припремања и доношења буџета сагледају реалне могућности финансирања и у складу с тим планирају активности које ће се извршавати.

Препоручили су и да се новац од накнада за шуме користи намјенски, да се предузму мјере за измирење обавеза непокривеног дефицита, те да се судски спорови прате, анализирају, процијене исходи и вриједност и предузму мјере за спречавање негативног исхода по општину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана