Костајница: Дјевојке мајстори каратеа и регионалне карате судије

Srna
Костајница: Дјевојке мајстори каратеа и регионалне карате судије

КОСТАЈНИЦА - Тренер Карате клуба "Младост" Зоран Вукић учи дјецу из Костајнице овој јапанској борилачкој вјештини која користи све дијелове тијела у сврху самообране, а њен смисао је оснаживање личности и поштовање противника.

Међу најбољим његовим ученицима су Тамара Милошевић, Миљана Вујасин и Љупка Адамовић.

Ове дјевојке су мајстори каратеа, власнице црног појаса и однедавно регионалне карате судије.

Тамара Милошевић (23) тренира карате од првог разреда основне школе и већ је 16 година у овом спорту. Власник је црног појаса - други дан, завршила је високу медицинску школу у Приједору, више није такмичар, али помаже као тренер у клубу.

Тамара каже да је карате постао важан дио њеног живота без кога не може замислити свакодневицу.

"У почетку је то било чисто да се бавим неким спортом, међутим, временом сам јако завољела карате и не могу више да замислим да престанем да тренирам", објашњава Тамара.

Ова дјевојка је стручњак за кате које су умјетнички приказ каратеа и у којима се цијени техника и нема контакта са противником.

"Давно сам се одлучила за кате, најприје због повреда, а касније сам схватила да их више волим него борбе. У овој дисциплини сам освајала медаље на првенствима Републике Српске и БиХ и задовољна сам резултатима", наводи Тамара.

Кате су специјалност и Миљане Вујасин (20) која је власник црног појаса – други дан и још учествује у такмичењима.

Претпрошле године Миљана је на Првенству БиХ у сениорској конкуренцији у катама освојила сребрну медаљу, чиме је стекла статус репрезентативца и право учешћа на Балканском првенству, али проблем су биле финансије и није могла отићи.

"Тренирам од малих ногу и остала сам у овом спорту јер га волим. Карате ми је на неки начин постао стил живота", објашњава Миљана.

Љупка Адамовић (18), која тренира од своје седме године, власник је црног појаса – први дан, такмичи се у борбама и освајач је медаља на првенствима Српске.

"Потребно је пуно труда и одрицања, али то није тешко ако се бавите спортом који волите. Карате је спорт који је добар за координацију покрета и здравље уопште.

Постојао је један кризни период у пубертету кад сам хтјела одустати, али нисам захваљујући упорности тренера и родитеља и данас сам им захвална што сам наставила тренирати", истиче Љупка.

Она каже да нема страха од повреда, јер је карате спорт у коме је важна дисциплина и поштовање противника.

Дјевојке у биле поносне кад су положиле испит за карате судије, али и срећне јер су оствариле још један од циљева.

"Ишле смо на припреме у Приједор и училе из судијског правилника, али није било много тешко, доста тога смо знале јер смо радиле такмичарски карате. Осим тога, имале смо помоћ тренера, па смо боље схватиле неке ситуације из правилника", прича Љупка.

Да би један карате судија био добар у свом послу, мора да буде објективан, да се придржава принципа и правилника, да буде ауторитет на татамију и достојан свог посла.

Судија мора да буде чврст, одлучан и гласан да би сви чули шта говори, односно да и својим физичким ставом покаже ауторитет.

"Доста је ситница на које би судија требало да пази. Током цијелог такмичења мора да буде сконцентрисан на сваку борбу и сваку кату, што није једноставно. Најтеже је кад се такмичи неко из нашег клуба, јер је тешко бити објективан", уз осмијех објашњава Тамара.

Иако принципијелност и ауторитет истичу као најважније особине једног судије, дјевојке нису тако одлучне када је у питању њихов тренер Зоран Вукић.

"У каратеу је дозвољено да тренер буде у близини татамија и посматра борбу свог такмичара, чак и да добаци који савјет, али ако омета борбу, односно такмичаре, судија има право да га удаљи.

Међутим, ми бисмо добро размислиле ако бисмо дошле у ситуацију да морамо удаљити нашег тренера, због поштовања према њему", сагласне су све три дјевојке којима је њихов тренер велики ауторитет.

А, Вукић има само ријечи хвале за своје ученике.

"Доказ о могућности напредовања у каратеу су ове три дјевојке са којима се дружим већ дуги низ година. Велики је подвиг што су уопште остале толико дуго у клубу, а ево сад смо све крунисали неким сљедећим кораком, а то је полагање испита за судије, на чему им искрено честитам, биле су одличне. Ово је велико достигнуће, не само за њих, него и за мене и за клуб", наводи Вукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана