Костајница: Буџетски приходи у прошлој години 221 одсто већи него 2020.

Срна
Foto: Радио Костајиница

КОСТАЈНИЦА - Одборници Скупштине општине Костајница усвојили су данас извјештај о извршењу буџета за 2021. годину у износу од 6,9 милиона КМ.

Начелник Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Мирјана Костадиновић рекла је Срни да извршење буџетских прихода за прошлу годину износи 231 одсто више у односу на 2020. годину.

"Порески приходи су извршени у проценту од 122 одсто, а непорески 115 одсто, међутим највећа разлика у односу на претходну годину је у грантовима који су извршени у износу од 3,3 милиона КМ, а најзначајнија ставка међу грантовима је донација Владе Србије", навела је Костадиновићева.

Према њеним ријечима, захваљујући овој донацији, општина је измирила све дугове из претходног периода и консолидовала финансије, те редовно плаћа текуће обавезе.

Она је напоменула да су одборници данас усвојили и одлуку којом се одобравају средства за набавку уџбеника за ученике од петог до деветог разреда Основне школе "Петар Мећава".

"Општина ће купити књиге за 147 ученика костајничке основне школе, за шта ће из буџета бити издвојено 34.130 КМ", рекла је Костадиновићева, подсјећајући да за дјецу из вишечланих породица са троје и више дјеце, школске књиге обезбјеђује ресорно министарство.

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о критеријумима и мјерилима за додјелу финансијске помоћи за санацију материјалне штете изазване земљотресом на стамбеним, стамбено-пословним и пословним објектима.

Начелник општине Никола Јањетовић рекао је да ће овом одлуком право на средства остварити и лица која су власници, али нису живјела у објекту за вријеме земљотреса, као и јавна предузећа и установе, што до сада није био случај.

"Средства за приоритетну санацију су већ исплаћена. Међутим, имамо одређен број предмета који није ријешен због имовинско-правних односа. Због тога је и дошло до ове одлуке која је данас усвојена. Имамо одређене измјене које нису везане за пребивалиште, него за објекте, дакле идемо у том смјеру да сви објекти који су оштећени у земљотресу добију накнаду за штету", рекао је Јањетовић.

Он је додао да општина Костајница за реализацију ове одлуке располаже са два милиона КМ, колико је и планирано за ову намјену из друге транше донације Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана