Кошнице утихнуле, пчеле угинуле од глади

Анита Јанковић
Кошнице утихнуле, пчеле угинуле од глади

Бањалука - Велике хладноће које су погодиле РС проузроковале су проблеме пчеларској производњи, а многи пчелари су остали без десетина кошница, јер су пчеле угинуле од глади.

Упркос томе што многи пчелари још нису пријавили штету, јасно је да им се не пише добро, а тачне процјене губитака биће познате када снијег окопни.

Предсједник Скупштине Савеза удружења пчелара РС Обрад Нинковић каже да се угинућа пчела према садашњим информацијама крећу између пет-шест одсто, али наглашава да многи не пријављују губитке, јер су донекле сами одговорни за то. Он напомиње да су пчелари требали јесенас да одраде третман против пчелиње болести варое и оставе довољно хране у кошницама.

- Колика ће бити стварна штета од ове зиме биће познато тек кад отопли и кад се кошнице отворе. Здравим друштвима зима неће ништа, ако имају довољно хране. Проблем ће бити са пчелама које су изморене болешћу и оне највјероватније неће успјети затворити циклус између зимске и нове младе пчеле - појаснио је Нинковић и додао да су пчеле које су у зиму ушле ослабљене са мало хране осуђене на пропаст.

Пчелар из Приједора Рајко Радивојац истиче да је и у поткозарском крају дошло до масовних губитака пчелињих заједница, а највећи кривац за то је недостатак хране.

- Чини ми се да ћемо ову зиму памтити по лошем, јер људи се жале да имају по 30-40 кошница у којима су угинуле пчеле. Имам око стотину кошница, а у три је дошло до угинућа јер су пчеле потрошиле сву храну - каже Радивојац.

Истакао је ће се губици увелико одразити на приносе, јер ће мањкати пчела за прикупљање нектара.

- Евидентно је да су губици велики. Вриједност три кошнице је око 300 КМ, али те три кошнице би могле донијети до 100 килограма меда, од чије продаје бих могао зарадити око 1.500 марака - истиче Радивојац.

Секретар Удружења пчелара "Гласинац" из Сокоца Славиша

Кнежевић истиче да пчелари из ове општине већ пријављују губитке, а јавио им се и медар који је остао без 30 кошница.

- Очекујемо веће губитке ове зиме, јер је јесенас владала најезда варое и пчелари који се на вријеме нису ослободили болести имаће угинућа. Проблем је и неадекватна храна са којом су пчеле узимљене будући да прошла година није била медоносна, па је већина пчела добила само чисти сируп за храну - рекао је Кнежевић.

Због ниских температура пчеле се теже загријавају, а температура код матице у свако доба године мора бити једнака, објашњава предсједник Удружења пчелара "Рој" из Крупе на Врбасу Новак Бојанић.

- Једнака температура се постиже кружним кретањем пчела у кошници, а ако је друштво ослабљено, настаје проблем, јер не могу постићи потребну температуру - каже Бојанић.

Пчелар из Шамца Светозар Евђић кошнице још није отварао, али по ослушкивању му се чини да угинућа нема.

- Очекујем да све буде уредно, јер сам пчелама оставио довољно меда и убацио им погачу за дохрану. Ово јесте јака зима, али пчела може преживјети и у Сибиру, битно је само подржавати се правила струке - казао је Евђић.

Сточарство

Ниске температуре задале су проблеме и сточарима усљед чега је на појединима фармама смањена производња млијека до десет одсто. Забиљежени су и значајни губици у свињогојству гдје се морталитет прасади креће и до 15 одсто. Губитака има и на прерадарским фармама, а без проблема су једино ратари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана