Косидба у Херцеговини у пуном јеку: Штале и хангари пуни сијена

Милош Васиљевић
Foto: Милош Васиљевић

НЕВЕСИЊЕ, ГАЦКО - Вриједни херцеговачки пољопривредници увелико сакупљају љетину, а највише разлога за задовољство имају сточари који ће на својим имањима укосити дупло више сијена него лани.

Трактори и остала механизација у гатачким селима у пуном су погону, а приноси су премашили сва очекивања. Иако доста послова зависи од временских прилика, већина домаћина је већ десетак дана на њивама и ливадама и у наредном периоду уложиће много труда и рада како би спремно дочекали зиму.

Задовољно трљају руке и у Невесињу, гдје одавно не памте боље приносе сијена.

Драган Марић из села Братач за “Глас Српске” каже да временски услови иду наруку пољопривредницима и да је квалитет сијена одличан.

- Лани смо имали лошу годину, а сада је трава одлично родила јер је било пуно кише овог прољећа. Још да нас наредне седмице вријеме послужи, и већина ће завршити косидбу до 10. јула - рекао је Марић.

Стручни сарадник за сточарство у ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству за регију источна Херцеговина Дарко Марковић рекао је да су пољопривредни произвођачи ових дана на ливадама од јутра до мрака, а приноси су премашили сва очекивања.

 - Косидба је у пуном јеку, а пољопривредници су заврнули рукаве како би спремно дочекали зиму. Интензивне падавине донијеле су високе приносе, незабиљежене у посљедњих 20 година. Негдје имамо и полијегање траве па је рад отежан, првенствено на мјестима гдје се дуже задржала вода - рекао је Марковић.

С друге стране, истиче он, на неким површинама приноси су и утростручени.

- Претходних година била је знатно већа потражња за сијеном, а самим тим је оно било и скупље. Ове сезоне је нешто јефтинија нафта па цијена бале од 20 килограма неће прелазити четири марке - казао је Марковић.

И док Херцеговци ових дана слажу бале у штале и хангаре, у шали кажу да трава није никла само из камена.

Романија

Косидба, традиционално, због велике надморске висине, најкасније почиње на платоу Романије. И док су вриједни горштаци лани због лошег приноса били приморани да смање број грла, ове године слика је другачија.

Трава је, баш као и у Херцеговини, плодоносна, што је обрадовало у првом реду сточаре због сурових зима које владају у овом дијелу Српске, гдје стока на јаслама буде и по пола године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана