Косидба на Гвозну под упитником

С. М.
Косидба на Гвозну под упитником

КАЛИНОВИК - Одржавање традиционалне косидбе ливаде Гвозно изнад Калиновика, на обронцима Трескавице, на коју су више година уназад долазили најбољи косци из сарајевско-романијске и горњодринске регије, а која је најављена за 24. јул, под великим је знаком питања.

Трошкови организације ове манифестације увијек су падали на општину Калиновик, која их ове године, због проблема у буџету, не може прихватити, због чега тражи спонзоре и помоћ других.

- Борачка организација Калиновика, која организује косидбу, сама, а ни уз нашу помоћ, не може да поднесе трошкове ове меморијалне манифестације, која враћа сјећање на ратну 1993. годину када су припадници Гардијске бригаде Главног штаба Војске Републике Српске, оставивши накратко пушке и осталу ратну опрему, заједно са генералом Ратком Младићем, покосили Гвозно ради помоћи овдашњим сељацима у обезбјеђењу хране за прехрану стоке наредне зиме - рекао је начелник општине Калиновик Радомир Сладоја. Он је истакао да су у току интензивни преговори са борачким организацијама из окружења да припомогну у покривању бар дијела трошкова ове манифестације.

- Ако наиђемо на разумијевање, кошевина на брду Гвозно ће се одржати, у супротном неће - казао је Сладоја. Прошле године ова манифестација је одгођена због пандемије вируса корона.

- Многима је било жао јер је посебан доживљај бити међу више стотина најбољих косаца и подсјетити се на догађај од прије скоро три деценије када су у вихору рата, српски народ и војска, налазили времена да, уз борбу за слободу, не запуштају ни ливаде својих предака. Бити свој на своме била је и тада порука младим војницима и свима другима који су присуствовали кошевини. Генерал Младић, који је рођен на врлетима Калиновика, тада је први закосио росну траву на Гвозну - рекао је предсједник општинске Борачке организације у Калиновику Радослав Жмукић.

Предсједник Координационог одбора борачких организација горњодринске регије казао је да ће 2019. остати упамћена по томе да је на кошевини на Гвозну учествовало више стотина косаца, углавном бивших бораца ВРС.

- Ми се спремамо да и ове године у већем броју идемо у Калиновик. Трудимо се да одржимо традицију, а конкретне потезе у сарадњи са Борачком организацијом Републике договорићемо у наредних неколико дана - рекао је Александар - Ацо Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана