Кошаркашки горостас из Српца плијени талентом

Дејан Јовичић
Кошаркашки горостас из Српца плијени талентом

СРБАЦ - Иако има тек 16 година, србачки гимназијалац Немања Вученовић напунио је своје витрине бројним трофејима које је освојио као један од најталентованијих кошаркаша на овим просторима.

Већ четири године члан је Игокее из Александровца са којом је четири пута био првак Републике Српске у млађим категоријама, а као члан јуниорске селекције овог клуба носио је и капитенску траку. До сада је три пута позиван у репрезентацију Републике Српске, а ишао је и на окупљање младих репрезентативаца Србије у Крагујевцу заједно са још 30 најперспективнијих кошаркаша из региона.

Овај млади горостас од два метра кошарку је заволио прије девет година када је репрезентација Србије 2014. године освојила сребро на свјетском првенству.

- Често сам у том периоду одлазио на игралиште и играо повремено кошарку са пријатељима и тада су наставници и родитељи примијетили да имам дара, а уз то сам увијек био највиши у својој генерацији. Љубав је временом постајала све већа и у прољеће 2019. године одлучио сам да почнем озбиљније тренирати - каже Немања.

Пошто у Српцу већ годинама не постоји кошаркашки клуб, контактирао је тренере Игокее који су брзо препознали да се у њему крије велики таленат. Кренуо је са тренинзима од млађих пионира и као један од носилаца игре прешао у пионирску категорију гдје је под вођством тренера Жељка Келечевића за годину и по напредовао екстремно брзо, тако да је стигао и репрезентативни позив.

- Људи у клубу стално прате моју игру и напредак и за сада испуњавам очекивања тако да се надам да ћу у будућности заиграти у првом тиму. Потписао сам прошле године стипендијски уговор, јер сматрам да заиста имам добре услове и да је ово одлична средина за напредак. Постојала је могућност да одем на пробу у загребачку Цибону, а имао сам понуде и од бањалучког Борца, али мислим да је Игокеа најбољи избор за мене – каже Немања.

Тренутно наступа за кадете на позицији крила, али подједнако добро покрива све позиције на терену због своје висине, брзине и координације. Како би усавршио свој таленат често прати европску кошарку која му је, како каже, омиљенија од америчке, а највише гледа мечеве Црвене звезде и Игокее.

- Играчи чије партије студирам и пратим су Владимир Лучић, Никола Калинић и Богдан Богдановић који играју на мојим позицијама, а ако бих морао да изаберем омиљеног играча то би дефинитивно био Никола Јокић - каже Немања.

Због напорних тренинга свакодневно мора да превали десетине километара од куће до дворане а некада иде и два пута дневно. Поред тога не запоставља школске обавезе и један је од најбољих ђака у свом разреду, а прошле године проглашен је и за ученика генерације Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца.

- Многи ме питају да ли ћу уписати факултет једног дана или ћу се посветити искључиво кошарци, али о томе још не размишљам. Примарни циљ у овом тренутку је професионално играње кошарке, али наставићу истим темпом, посвећујући се подједнако школи и спорту, па ћемо видјети шта ће на крају бити боље за мене - каже Немања.

Признање

У фебруару ове године Немања Вученовић је за своје успјехе проглашен за најбољег младог спортисту општине Србац за 2022. годину. Иако нема много слободног времена због бављења спортом и учење, каже да понекад код куће одигра шах који му је такође велика љубав.                                                                        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана