Кошарац: Вишеград заслужује интегрисани гранични прелаз

ГС
Foto: Срна

Рјешавање проблема плутајућег отпада и градске депоније, стратегија развоја пољопривереде, интегрисани гранични прелаз у Вардишту, развојни планови Вишеграда биле су теме састанка министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташе Кошарца током посјете Вишеграду.

Он је разговарао са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и директором предузећа Хидроелектране на Дрини Недељком Перишићем.

Вишеград је град туризма, и као такав заслужује интегрисани гранични прелаз који би убрзао проток људи и робе. У Сарадњи БиХ и Србије очекује се да ће питање интегрисаног граничног прелаза бити ријешено у току ове године.

- Ја ћу већ у сриједу имати у Сарајеву састанак са министром спољње и унутрашње трговине у Влади Србије Томом Момировићем, гдје ћемо ово мапирати као кључно питање цијенећи да интегрисани гранични прелази, не само Котроман-Вардиште, него и Рача у значајној мјери могу отворити овај дио Српске - рекао је Кошарац.

Развој пољопривредне производње уз помоћ међународних фондова биће један од приоритета у раду локалне управе у наредном периоду. За развој пољопривреде издвојиће се више средстава.

- ФАО који дјелује при УНДП-у нам је већ обезбједио 20.000 марака које можемо распоредити свима који се баве пластеничком производњом, а средства могу бити усмјерена ка опреми за наводњавање - начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Примјеном еколошких пројеката на подручју Вишеграда у сарадњи општине, ресорног министарства и међународних организација радиће се на проблему уклањања плутајућег отпада из горњег Дринског језера.

- На улазу у Вишеград се ствара озбиљан потенцијал сметљишта и које долази из других општина и мораћемо на регионалном приступу да дефинишемо то питање како би то међу првим приоритетним питањима било третирано адекватно - навео је Кошарац.

- ХЕ ниједном својом активношћу не доприноси стварању отпада на акумулацији ријеке Дрине него да једина уз свакогодишњу помоћ ХЕ Бајина Башта која уз ангажовање трећих лица издваја 100.000 марака помаже у самом чишћењу акумулације ријеке Дрине - истакао је директор ХЕ на Дрини Недељко Перишић.

На састанку је разговарано је и о могућностима проширења туристичке понуде Вишеграда, који би требало да буде "врата" туристичке понуде Српске међу земљама западног Балкана, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана