Кошарац: Слободна зона Добар пут ка још бољем развоју привреде

Срна
Кошарац: Слободна зона Добар пут ка још бољем развоју привреде

ТРЕБИЊЕ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да оснивање прве слободне зоне у Требињу показује да се ту води одговорна политика и најавио да ће им ово министарство, у чијој је надлежности пословање слободних зона, бити партнер.

“У том контексту ћемо већ у идућој седмици имати састанке како би смо кроз све сегменте закона кренули у процедуру”, рекао је Кошарац који је данас у Требињу обишао локалитет на којем је планирана изградња слободне зоне.

Он је додао да је веома важно направити и елаборат о економској оправданости и третирати све елементе законских прописа који су на снази.

Кошарац је оцијенио да је оснивање прве слободне зоне у Требињу манифестација одговорне политике градоначелника Мирка Ђурића и Градске управе која ће на адекватан начин посветити пажњу развоју привреде овога града.

Кошарац је рекао да Требиње има велику шансу за развој, јер има и добар географски положај.

“Радује ме да ће се у Требињу концентрисати респектабилне и кредибилне компаније које се баве извозом. Ми ћемо са Привредном комором да позовемо све угледне компаније из Републике Српске и БиХ које остварују спољно-трговински промет изнад 50 одсто да своје пословне интересе нађу у Требињу”, истакао је Кошарац.

Градоначеник Требиња Мирко Ћурић рекао је да би прва слободна зона у Републици Српској требало да буде слободна зоне Требиње.

“Договорили смо да већ у сриједу комплетан тим који ради на изради пословне зоне буде у Требињу, што значи да идемо по убрзаној процедури”, рекао је Ћурић и захвалио Кошарцу за интерес и помоћ око реализације плана “Слободна зона Требиње”.

Ћурић је истакао да је ово прва слободна зона у Српској и да ће се простирати на 14 хектара.

Он је додао да ће се у наредном периоду послати писма намјере према свим фирмама које су извозно оријентисане.

“Са министром Кошарцем смо договорили да у наредних 10 дана организујемо састанак са свим тим фирмама које су заинтересоване и да видимо шта је то што они траже, али да и они виде шта ми нудимо”, истакао је Ћурић.

Он је напоменуо да ће у слободној зони бити створени најбољи услови, да се тамо земља неће продавати него ће се искључиво давати под закуп.

Одборници Скупштине града Требиња су прошле седмице донијелу одлуку да се формира прва слободна зона која ће бити поред западне обилазнице, али и у близини будућег аеродрома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана