Кошарац: Међународне организације више помажу локалне заједнице у ФБиХ

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас у Зворнику да међународне финансијске и неке друге организације које имплементирају одређене пројекте знатно више помажи локалне заједнице и привредне субјекте у Федерацији БиХ (ФБиХ) у односу на Републику Српску.

Након разговора са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем, представником УН Организације за храну и пољопривреду (ФАО) Владом Пијуновићем, директором Канцеларије за ветеринарство БиХ Сашом Бошковићем и представником општине Осмаци Миладином Вукичевићем, Кошарац је рекао да ће у наредном периоду уложити додатну енергију да то исправ.

"Међународни пројекти у области пољопривреде претежно иду преко Министарства спољне трговине и економских односа, као и неки други пројекти из других сектора, али нисам задовољан начином и структуром пласираних средстава за општине и привредне јединице у Републици Српској", рекао је Кошарац.

Он је истакао да је његова улога да то исправи, због чега је у протеклом периоду имао интензивне састанке са одређеним међународним организацијама и локалним заједницама.

"Једна од организација која је препознала да је неопходно имати универзалан приступ јесте УН ФАО. Поред Зворника и Осмака, у наредном периоду ћемо имати интензивну сарадњу са ФАО како би имлементирали одређене пројекте на подручју Пала, Требиња, Рудог, Рогатице и неких других средина у којима цијенимо да постоје одговарајући потенцијали за развој пољопривреде", рекао је Кошарац.

Истичући да се са представницима ФАО ради интензивно кад је у питању имплементација пројеката за град Зворник и општину Осмаци, Кошарац је рекао да у граду Зворнику има више од 250 регистрованих примарних пољоприведних произвођача, као и три препознатљиве компаније које прерађују пољопривредне производе.

"Цијенимо да има потенцијала да се кроз стратешко планирање одређених култура које Зворник традиционално има, може уозбиљити и организованије приступити тој врсти производње и понудити грађанима Зворника нове шансе", рекао је Кошарац и додао да и у тој области постоји висок степен сарадње Зворника и Осмака са организацијом ФАО.

Он је најавио да ће наредних дана организовати састанке и са неким другим међународним организацијама присутним у БиХ како би се пројекти које град Зворник већ има припремљене могли да буду реализовани уз асистенцију оних који су ту да на универзалан начин помогну свим срединама, а не као што је до сада било да се потенцирају организације, односно локалне управе у Федерацији БиХ.

Градоначелник Стевановић је рекао да је разговарано о пољопривредној производњи у Зворнику и изради стратешког документа о подизању капацитета за пољопривредну производњу и начину подизања капацитета за секундарну прераду пољопривредних производа који се узгајају на овом простору.

Стевановић очекује да ће, уз сарадњу са ФАО, добити средства да се уради стратегија пољопривредне производње за Зворник и Осмаке.

Представник ФАО Пијуновић рекао је да је упознат са основним пресјеком стања пољопривреде на подручју града Зворника и општине Осмаци и да је договорено да заједно израде стратегије, анализе и поправе политике у пољопривреди ове двије локалне заједнице.

Пијуновић је додао да ће се тражити начини да се помогне примарна пољопривредна производња и прерада тих производа.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић је рекао да ће се одређени пројекти из домена пољопривреде имплементирати на подручју Зворника и Осмака и изразио наду да је ово само први корак ка извођењу осталих активности.

Начелник одјељења за привреду и финансије општине Осмаци Миладин Вукичевић је рекао да је договорено да Зворник и Осмаци иду у зајдничке пројекте у области пољопривреде, што би требало дати позитивне резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана