Кошарац: Храбрије ући у идеју о слободној трговини са евроазијском царинском унијом

Срна
Foto: фејсбук

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да би требало храбрије ући у идеју потписивања уговора о слободној трговини са Евроазијском царинском унијом, јер је ријеч о тржишту на ком би привредници из Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ), те њихови производи могли да партиципирају.

"Осим тржишта ЕУ, ово тржиште је импозантно, тако да морамо наћи начин да се производи наших привредника нађе на њему", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву прије почетка Регионалне конференције Европске предузетничке мреже за југоисточну Европу.

 

Он је подсјетио да БиХ има потписан Споразум о стабилизацији и придруживању који омогућава излазак на тржиште ЕУ, са којом остварује 72 одсто укупне спољнотрговинске размјене, као са земљама Цефте, гдје су привредници из Републике Српске и ФБиХ врло видљиви.

 

"Треба да промовишемо идеју да се радујемо успјесима једних и других и да кроз обим спољнотрговинсклог пословања покажемо да су привреде Републике Српске и ФБиХ оспособљене да преузму међународне стандарде и производе такве производе који ће бити присутни на многим тржиштима", истакао је Кошарац.

 

Говорећи о данашњој конференцији, на којој ће бити представљено како приступити свим финансијским изворима за помоћ малим и средњим предузећима, Кошарац је навео да је ријеч о значајном догађају, с обзиром на чињеницу да се желе представити врло јасне политике ентитета и заједничког нивоа, што се тиче развоја малих и средњих предузећа у БиХ.

 

"Кроз овај европски форум, цијенићи да су два конзорцијума, из Републике Српске и ФБиХ већ присутни на одређеним пројектима Европске мреже, из тог контекста наше опредјељење је да сачувамо и легитимитет и субјективитет ових конзорцијума", истакао је Кошарац.

 

Према његовим ријечима, Министарство на чијем је челу жели да подстакне улогу Спољнотрговинске коморе БиХ у том процесу, цијенећи да је обавеза, како ентитетских структура власти тако и власти на нивоу БиХ, да путем својих адекватних политика и стратегија развијају мала и средња предузећа.

 

"Циљ Министарства је да ојача наше капацитете, кроз заједничке политике са ентитетима и да наступамо врло видљиво многим тржиштима", истакао је Кошарац и додао да ће овакви форуми сигурно дати допринос привредним субјектима из Републике Српске и ФБиХ да преузму нека нова искуства, а Спољнотрговинској комори да афирмише све оно што се може произвести и развијати у цијелој БиХ.

 

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је конзорцијум Републике Српске који чине Привредна комора Републике Српске, Републичка развојна агенција, те Иновативни центар, заједно са универзитетима у Источном Сарајеву и Бањалуци, од 2013. године члан Европске предузетничке мреже.

 

"Циљ оваквих конференција јесте да се што више увежу привредни субјекти у овој мрежи", истакао је Петричевић, те додао да је за осам година чланства конзорцијума у Европској предузетничкој мрежи више од 2.500 привредних субјеката из Републике Српске учествовало у различитим активностима.

 

Према његовим ријечима, ове компаније из Републике Српске имале су прилику да приступе одређеним пројектима према ЕУ, те да учествују у обукама везаним за дигитализацију и све оно што је потребно у савременом пословању.

 

"Сигуран сам да ћемо и у будуће вријеме наставити да будемо дио ове мреже, заједно са конзорцијумом из Републике Српске и све оне активности које су предвиђене у раду самог Министарства и стратегије чине и активности Европске мреже предузетништва", рекао је Петричевић.

 

Он је додао да су те активности уврштене у стратегију развоја малих и средњих предузећа Републике Српске, за период 2021-2027. година.

 

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да је ова предузетничка мрежа највећа, не само у Европи, већ у цијелом свијету, те истакао да је она донијела много бенефита привреди БиХ.

 

"Захваљујући Европској предузетничкој мрежи, компаније из БиХ су видљивије на европском и свјетском тржишту, односно имају лакши приступ овим тржиштима", истакао је Вуковић.

 

Према његовим ријечима, захваљујући Мрежи, Спољнотрговинска комора ради велику, дигиталну платформу "Дигитална комора", како би компаније из БиХ и њихови производи били видљивији на иностраном тржишту.

 

Министар развоја и предузетништва Федерације БиХ Амир Зукић рекао је да се сви циљеви конференције и ове мреже поклапају са програмским активностима и стратешким циљевима министарства на чијем је челу.

 

"Мрежа представља озбиљан алат који помаже Министарству у реализацији тих циљева", истакао је Зукић и додао да ће видљивост компанија из БиХ обезбиједити њихову видљивост на свјетском тржишту, ојачати их, те им омогућити да партиципирају у свим процесима глобализације и запошљавају више радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана