Кошарац, Гашановић: Приоритети - туризам, пољопривреда и екологија

Srna
Кошарац, Гашановић: Приоритети - туризам, пољопривреда и екологија

ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић оцијенили су данас на Требевићу да су главни приоритети будућег развоја ове локалне заједнице туризам, пољопривреда и екологија.

Кошарац је рекао новинарима да се залаже за све политике које ће допринијети већем запошљавању људи у овом крају.

Он је подсјетио да министарство на чијем је челу има ограничен уставни капацитет у сфери туризма, пољопривреде и екологије, јер су те области у примарној надлежности Републике Српске и Федерације БиХ, док Министарство спољне трговине и економских односа има само координирајућу улогу, као и могућност контактирања међународних финансијских организација.

Према његовим ријечима, Република Српска има стратешки приступ према развоју Источног Старог Града, као изразито руралног и неразвијеног краја, и да у том контексту треба развијати пољопривреду.

"Информисао сам начелника Гашановића да ће ових дана бити промовисан пројекат вриједан 34 милиона КМ, које ће пласирати УНДП и ЕУ и за који ће моћи да се кандидују одређени пројекти за развој пољопривреде и сточарства са подручја ове локалне заједнице", поручио је Кошарац.

Он је поздравио и пројекте у области пластеничке производње које је Источни Стари Град за своје пољопривреднике реализовао са ресорним министарством у Влади Републике Српске.

Кошарац сматра да је Требевић био и да треба и убудуће да буде значајна туристичка дестинација, од ширег друштвеног интереса.

Према његовим ријечима, УСАИД планира да обезбиједи средства за развој туризма од око 20 милиона КМ у наредних пет година, тако да би Источни Стари Град требало да се припреми и за овај пројекат.

"Оно што ме посебно радује, а то је и политика коју лично заговарам, јесте чињеница да се овдје туризам посматра кроз, пољопривреду, екологију и наравно, заштиту домаће производње", наглашава Кошарац.

Он истиче да Требевић треба да буде заштићена природна зона јер сматра да то иде у правцу зелених политика и развоја екологије, а поздравио је и иницијативу изградње пословне зоне у Булозима.

Гашановић је захвалио Кошарцу што је посјетио Источни Стари Град у условима епидемије вируса корона, која и те како негативно утиче на привредно-економске и туристичке токове у овој локалној заједници.

"Унапређење туризма, пољопривреде и екологија, три су кључне теме о којима смо данас разговарали на Требевићу. Источни Стари Град као рурална општина сигурно може да се развија у сектору пољопривреде и у вези са тим смо разговарали и о изградњи пијаце на Брусу, посредством наше фондације за рурални развој и пољопривреду", рекао је Гашановић.

Према његовим ријечима, озбиљан пројекат у овој локалној заједници јесте и изградња пословне зоне у Булозима, за шта је, такође, потребна шира подршка, и инвеститора и донатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана