Корона однијела милионе из буџета

Милијана Латиновић
Корона однијела милионе из буџета

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона однијела је милионе марака из локалних буџета у Српској, а највише новца протеклих пола године општине и градови издвајали су за помоћ здравственим установама, набавку средстава за дезинфекцију и санирање штете у привреди.

Према подацима Одјељења за финансије бањалучке Градске управе, највећи град Српске је за сузбијање ширења вируса корона и санирање посљедица пандемије издвојио око 3,6 милиона марака.

- За дезинфекцију јавних површина, градских установа, трошкове карантина, грант Дому здравља те превоз здравствених и радника МУП-а током ванредне ситуације издвојено је око 400.000 марака. У току је и опремање “ковид” амбуланте у насељу Долац, за шта је предвиђено 150.000 КМ - наводе за “Глас Српске” у градском Одјељењу за финансије.

Додају да су ипак средства која су планирана и утрошена за ублажавање негативних економских посљедица пандемије знатно већа.

- Скупштина града је усвојила пакет мјера укупне вриједности од око 1,3 милиона КМ, којима се помаже привредним субјектима и предузетницима у превазилажењу негативних економских посљедица пандемије, а за субвенције у пољопривреди намијењено је милион КМ - истичу у Одјељењу за финансије и додају да је планирано и 450.000 марака помоћи становништву по разним основама. Осим тога, додали су, у ванредној ситуацији су дозначени и пакети хране и других потребних средстава социјално угроженом становништву, за шта је издвојено око 300.000 КМ.

- Због ситуације узроковане вирусом корона дошло је до пада прихода у буџет града. Пројекције су да ће реализација пореских и непореских прихода до краја године бити мања за 20 милиона КМ у односу на почетни план - истакли су у Одјељењу за финансије и нагласили да упркос кризи у буџету нису смањена планирана издвајања за капиталне инвестиције, која у овој години достижу рекордан ниво од око 37 милиона КМ.

Корона је милионе већ коштала и Бијељину, гдје је за сузбијање посљедица пандемије издвојено око 1,7 милиона марака.

- Због тога смо смањили издвајања за капиталне инвестиције у буџету - појаснили су у Градској управи Бијељина.

У протеклих пола године најмлађи град у Српској издвојио је 247.500 КМ за сузбијање ширења вируса корона.

- Тим новцем плаћени су респиратори, средства за дезинфекцију те заштитна опрема, а дио је намијењен и пословним субјектима, као и социјално угроженом становништву - навели су у Управи града Градишка.

Дио новца из локалне касе Требиња такође је преусмјерен на сузбијање, превенцију и санирање штете узроковане пандемијом.

- До сада смо преко Јавне установе “Екологија и безбједност” издвојили 20.000 КМ за успостављање и одржавање карантина и дезинфекцију. Дом здравља је издвојио 20.000 КМ за опремање “ковид” амбуланти, здравствене услуге у карантинима и дезинфекцију - наводе у требињској Управи. У протеклих шест мјесеци, додали су, дошло је до рационализације утрошка средстава.

- Износ за стимулисање нових радних мјеста умањен је за 140.000 КМ, а овај износ је преусмјерен за субвенције које град дозначава привредницима, као вид подршке због забране рада и других ограничења проистеклих из мјера превенције вируса корона - навели су у Управи града.

У Градској управи Добој наводе да су издвојили 86.695 КМ за заштитна средства и повећање капацитета здравствених установа у борби против вируса корона, што како кажу није утицало на план буџета за ову годину.

Према ријечима потпредсједника Савеза општина и градова РС Младена Ђуревића, вјероватно не постоји ниједна локална заједница у Српској којој “ковид 19” није помрсио планове са почетка године.

- Одређени пројекти су морали бити стављени по страни да би новац био преусмјерен на спречавање ширења заразе - рекао је Ђуревић, који је и начелник Вишеграда. Додао је да су јануар и фебруар у тој локалној заједници у туристичком смислу најављивали рекордну годину, а онда их је март демантовао и све је затворено. Ђуревић каже да је општина издвојила значајна средства за обезбјеђење маски, формирање карантина, исхрану људи у карантину, дезинфекцију јавних површина и све друге мјере које су биле кључне за заустављање короне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана