Корнишони и малине зелена грана пољопривреде

Јасна Драгојевић
Корнишони и малине зелена грана пољопривреде

Бањалука - Малине и краставци из БиХ били су носиоци извоза воћа и поврћа у 2016. години, а на инострана тржишта пласирано је пољопривредних производа за 173 милиона марака, што је у односу на годину раније повећање за 24 милиона КМ.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, покривеност увоза извозом расте и тренутно износи 56 одсто, а томе је увелико допринио извоз замрзнутих малина. Ово "црвено злато" чини чак 32 процента укупног извоза воћа и поврћа. У Комори наводе да је вриједност извоза малина са 14 милиона, колико је износио у 2012. години, лани скочио на 55 милиона марака. Да за домаћим малинама влада права јагма препознали су и многи пољопривредници, који су се окренули овој врсти производње. Један од њих Драгомир Павловић из Теслића каже да се од узгоја малина може поприлично напунити кућни буџет.

- Схватио сам да у малинама лежи зарада, па сам производњу проширио са четири на пет дунума. Упркос томе што година није била родна, произвео сам четири тоне и путем једне фирме пласирао сав род на страно тржиште - рекао је он.

Замрзнуте малине највише су одлазиле на тржиште Србије и Шведске.

Осим малинара разлога за задовољство имају и повртари, а нарочито произвођачи краставаца корнишона, који су све траженији на страним трпезама. Колико је порасла потражња за овим поврћем најбоље показују подаци да је за четири године извоз порастао за чак 974 одсто. Задовољно је трљао руке и пољопривредник Раде Бараћ из Градишке, који је лани произвео девет тона корнишона.

- Посредством откупљивача из Живиница сав род је пласиран на тржиште земаља Европске уније - каже Бараћ и додаје да је производња исплатива уколико домаћинство има сопствену радну снагу.

Осим малина и корнишона у топ пет извозних артикала нашле су се јабуке, крушке и шљиве и оне чине 60 одсто укупног извоза воћа и поврћа. Домаћи произвођачи подсјећају да је због увођења санкција Руске Федерације према Европској унији повећан извоз из БиХ, али је и упркос томе увоз и даље знатно већи.

- Највећи проблем је то што извозимо домаће квалитетне јабуке, а довозимо јабуке спорног квалитета - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана