Копач: Повећати производњу електричне енергије путем обновљивих извора

Срна
Копач: Повећати производњу електричне енергије путем обновљивих извора

САРАЈЕВО - БиХ у посљедњих неколико година заостаје у испуњавању обавеза из Уговора о Енергетској заједници, посебно због чињенице да земља која није усвојила закон о електричној енергији и гасу не испуњава услове из Трећег енергетског пакета, изјавио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач током онлајн презентације за посланике и делегате Парламентарне скупштине БиХ.

Упозоравајући на чињеницу да се против БиХ у овом тренутку води осам прекршајних поступака, Копач је нагласио да земља има озбиљан проблем са великим процентом произведене елетричне енергије путем угља.

Копач је апеловао на власти у БиХ да искористе све капацитете за повећање производње електричне енергије из обновљивих извора, будући да се, рекао је, БиХ обавезала да ће до 2050. године завршити процес декарбонизације земље.

Као значајан позитиван корак, Копач је истакао чињеницу да је Савјет министара припремио нови Нацрт одлуке о квалитету течних горива.

Према ријечима Копача, Секретаријат Енергетске заједнице нема озбиљнијих примједби на тај нацрт одлуке, чијим би усвајањем ова област била потпуно усклађена са стандардима ЕУ.

Копач је у презентацији понудио преглед посљедњих активности Енергетске заједнице, као и процјену испуњавања обавеза БиХ из Уговора о Енергетској заједници.

Онлајн презентацији примјене обавеза БиХ из Уговора о Енергетској заједници присуствовали су замјеник предсједавајућег Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Нермин Мандра и члан Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Муниб Јусуфовић, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Осим посланика и делегата Парламентарне скупштине БиХ, презентацији су присуствовали и представници Министарства спољне трговине и економских односа Савјета министара, ентитетских парламената, влада, државног регулатора, као и водећих ентитетских предузећа за производњу и дистрибуцију електричне енергије и дистрибуцију гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана