Конотар: За каријес дјечијих зуба криви незнање и несавјесност родитеља

Срна
Foto: Pixabay

ДОБОЈ - Специјалиста дјечије и превентивне стоматологије у добојском Дому здравља Наталија Конатар указала је на "пандемију" каријеса млијечних и сталних зуба код дјеце, чији је највећи узрочник, како наводи, насавјесност, незнање и неинформисаност родитеља.

Конатарева је истакла да млијечни зуби нису ту само да би испали и да су веома важни за правилан развој вилице, правилну исхрану и изговор дјетета, као и здравље других органа, те ништа мање битно естетски изглед и психолошки развој.

Она је истакла да код дјеце која прерано остају без млијечних зуба вилица не може да се развије на правилан начин.

"Вилица се развија само онда када има зубе и није чудо што је у данашњем времену константан пораст неправилности у развоју вилица, ортодонтске неправилности, а свако друге или треће дијете има проблем са смјештајем сталних зуба. Разлог томе је прерани губитак млијечних зуба", изјавила је Конатарева новинарима у Добоју.

Према њеним ријечима, развој зуба почиње док је дијете још у стомаку и мајка је та која током трудноће мора да води рачуна о зубићима свог дјетета.

"Сматра се да први преглед зубића беба треба да се обави већ када су узрасне доби од годину дана. Мада ја мислим да већ са шест мјесеци треба да се обави преглед и разговор са родитељима како би добили одговарајуће савјете и препоруке о превентивним радњама и спријечили проблеме, јер зуби треба да остану здрави до њиховог испадања, односно до дванаесте године", рекла је Конатарева.

Она је истакла да је поражавајуће, али да је упркос сталним апелима и савјетима стоматолога, присутна пандемија каријеса млијечних и сталних зуба.

"Не могу да се помирим са чињеницом да је у данашње вријеме узрочник неинформисаност и незнање родитеља. Може се говорити и о неправилној исхрани, неодржавању оралне хигијене", рекла је Конатарева.

Она је указала на истраживање које је спровео Стоматолошки факултет у Бањалуци, према којем око 50 одсто људи или уопште не одржава оралну хигијену или је слабо одржава.

Конатарева је поручила да су родитељи у великој заблуди ако сматрају да сви проблеми престају када се дијете ријеши кариозних млијечних зубића, оцијенивши такав став као проблем.

Она каже да је велики број дјеце и даље без зуба "шестице", али је тренд вађења шестице смањен у односу на стање од прије 10 година.

"Није рјешење жзалитиж шестицу, морамо рјешавати комплетан проблем. Многи родитељи сматрају да ако је шестица заливена тај се зуб више неће покварити. Мора се дјеловати на комплетно обољење и проблем, за који кажем да је породични", рекла је Конатарева.

Она каже да је циљ стоматолога да зуби остану здрави и да каријеса нема.

"Неки сматрају да су превентивни шестомјесечни прегледи довољни, али код дјеце са високим ризиком препоручујем на свака четири мјесеца", рекла је Конатарева и додала да борба за орално здравље дјетета подразумијева дуготрајну сарадњу родитеља, дјетета и стоматолога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана