Коњи одмјерили снагу на "Штрапаријади" у Прекаји

Срна
Коњи одмјерили снагу на "Штрапаријади" у Прекаји

ДРВАР - На другој међународној "Штрапаријади", у селу Прекаја надомак Дрвара окупило се око 1.000 љубитеља овог такмичења на којем коњи одмјеравају снагу.

На такмичење у организацији породице Буква из Прекаје која се бави узгојем коња јуче су своје љубимце довели власници из Лакташа, Горњег Вакуфа, Прњавора, Дринића, Рибника, али и других мјеста гдје се његује ова традиција.

У Прекају су дошли и посјетиоци из Црне Горе, Србије, али и Далмације.

Марко Буква, који заједно са братом и оцем Душком своје коње води на бројне "Штрапаријаде", истиче да је битно учествовати, а не побиједити.

-Растао сам са коњима. То су најплеменитије и најљепше животиње које узвраћају кад им даш љубав. Вијековима су коњи били дио наших породица у Крајини. Уз њихову снагу припремили смо огрев, сијено, довозили намирнице за кућу, воду, обрађивали земљу - испричао је Срни Буква.

Седамдесетосмогодишњи Мирко Чеко из Дринића узгојем коња се бави читав живот.

-Радећи у шуми са коњима одхранио сам дјецу и породицу. Коњи су за мене снага и живот. Сваки Крајишник разумије љубав према овој најплеменитијој животињи - рекао је Чеко за Срну.
У близини Момчилове куле за коју се веже легенда о славном Момчилу и његовом коњу Јабучилу одмјерила су снаге бројна грла, а побједнички коњи су новчано награђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана