Конгрес рударства у Београду прилика за размјену мишљења

Срна
Конгрес рударства у Београду прилика за размјену мишљења

УГЉЕВИК- Делегација Рудника и Термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" учествовала је на Конгресу рударства у Београду који је био прилика за размјену мишљења са стручњацима из области рударства, али и водећим свјетским и европским произвођачима рударске опреме и машина.

Након двогодишње паузе због пандемије, конгрес је поново одржан, а делегацију РиТЕ чинили су извршни директор за производњу угља и развој рудника Драгиша Видаковић, руководилац Радне јединице Рудник Раде Косановић и инжењери рудника, док је отварању скупа присуствовао и генерални директор РиТЕ "Угљевик" Чедомир Стојановић.

Видаковић је напоменуо да је конгрес посебно важан из угла праћења најновијих технолошких достигнућа у рударству, саопштено је из РиТЕ.

"Важно је присуство руководећег и техничког особља Рудника на оваквом скупу да би се проширила знања. Пред нама је вријеме пуно изазова и циљ је да га дочекамо што спремније. Желимо адекватно испратити технолошки напредак јер је то један од предуслова унапређења производње на руднику `Угљевик`", рекао је Видаковић.

Он је оцијенио да се надоградњом постојећих капацитета новим технолошким достигнућима може повећати искориштеност капацитета и олакшати рад и одржавање опреме.

Видаковић је указао да угљевички гигант и у наредном периоду жели да оправда статус једног од најуређенијих и технолошки најопремљенијих рудника у региону.

"Уз подршку `Електропривреде` и Владе Републике Српске желимо, као и до сада, наставити набавку нове, технолошки модерније опреме и обезбиједити квалитетну производњу у континуитету", истакао је Видаковић.

На конгресу који је одржан ове недјеље било је ријечи и о смањењу емисије штетних гасова.

"Међународне институције позивају на смањење емисије угљен-диоксида с циљем редукције производње угља без обзира на тренутну енергетску ситуацију. Због тога је пред нама изазован задатак - поштовати све еколошке норме и стандарде, а не угрозити континуитет снабдијевања наше електране угљем, па самим тим и производњу електричне енергије", рекао је Видаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана