Концесије за јаче сточарство

Милијана Латиновић
Концесије за јаче сточарство

Бањалука - Република Српска има велике ресурсе у брдско-планинским подручјима, а искоришћавањем ових потенцијала дошло би до повећања сточног фонда, веће производње меса и смањења увоза.

Истакнуто је ово у информацији о потенцијалима ливада и пашњака у РС, коју је на приједлог Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС усвојила Влада.

- Циљ Српске мора бити задржавање становништва на селу, а један од начина јесте и да се пашњаци и ливаде у брдско-планинским подручјима у државном власништву ставе у функцију кроз давање под концесију и закуп - истакли су у министарству.

Додају да је Правилником за остваривање подстицаја за развој пољопривреде и села потребно планирати материјалну подршку подстицању искоришћавања ових ресурса.

- Значајне површине пашњака и ливада су неискоришћене, а с друге стране мало је породичних газдинстава која се баве овчарством и козарством, а која би држећи већа стада могла ангажовати и радну снагу и неискоришћене површине - нагласили су у министарству.

Додају да су према подацима из катастра укупне површине под ливадама и пашњацима у РС око 567.582 хектара.

- За стављање у функцију ливада и пашњака и за развој сточарства неопходно је обавити детаљнију анализу земљишта. На основу тога је потребно издвојити квалитетније пашњаке, затим утврдити власничку структуру и инфраструктуру која би била предуслов потенцијалним инвеститорима за заснивање производње - кажу у министарству. 

Сточар из села Горње Ратково на Мањачи Марко Бјелић истиче да је узгој стоке традиција, али и основни извор прихода у породици већ неколико генерација. У свом домаћинству држи стадо од 600 оваца и око 20 говеда, а највећи проблем је што нема довољно пашњака и ливада, па тешко долази до хране за стоку.

- Поднио сам захтјев Министарству пољопривреде за концесију над 400 дунума пашњака. Комисија је излазила на терен и сада чекам одговор. Ако добијем земљу, сигурно ћу повећати број грла - рекао је Бјелић и додао да је дневна производња млијека око 100 литара, а уз побољшање услова за узгој стоке и укупна производња биће већа.

Аутохтоне расе

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС подсјећају да посебну пажњу треба посветити очувању аутохтоних раса домаћих животиња и аутохтоних сорти гајених биљака, за чије држање и узгој ће се исплаћивати додатни подстицаји.

Квалитетније пашњачке регије у Српској:

Регија 1

Шипово

Мркоњић Град

Купрес

Језеро

Кнежево

Котор Варош

Регија 2

Соколац

Рогатица

Хан Пијесак

Регија 3

Калиновик

Гацко

Невесиње

Површине (у хектарима) под ливадама и пашњацима у регијама

Ливаде       Пашњаци

Регија 1      21.071        48.314

Регија 2      12.568        35.043

Регија 3      4.359 62.199

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана