Комисија за очување националних споменика : Неприхватљив нацрт пројекта "Трг ослобођења" у Сарајеву

Срна
Foto: Википедија

САРАЈЕВО - Комисија за очување националних споменика БиХ закључила је да нацрт урбанистичког пројекта "Трг ослобођења - Алија Изетбеговић" у Сарајеву није прихватљив, пошто достављено рјешење није у складу са Програмом развоја градског језгра, које на овом простору не предвиђа изградњу паркинг гараже.

Комисија цијели простор види као афирмацију пјешачке зоне са очувањем зеленог дијела површина, те предлаже изградњу садржаја на другим мјестима предвиђеним регулационим и другим плановима, саопштено је из ове институције.

Закључак је донесен на захтјев Завода за планирање развоја Кантона Сарајево за мишљење о нацрту урбанистичког пројекта "Трг ослобођења - Алија Изетбеговић", односно његове усклађености са одредбама одлуке Комисије о проглашењу Историјског урбаног крајолика Сарајева националним спомеником БиХ.

С обзиром на то да је, након доношења одлуке о проглашењу Историјског урбаног крајолика Сарајева националним спомеником БиХ, дошло до одређених нејасноћа у примјени, Комисија је донијела закључак да се покрене процедура измјене и допуне ове одлуке.

Измјеном и допуном одлуке ће бити додатно прецизиране зоне и надлежности различитих нивоа у просторном обухвату предметног националног споменика.

У саопштењу се наводи и да је Комисија запримила петицију за проглашење олимпијских борилишта на Игману, Бјелашници и Требевићу, националним спомеником БиХ, а која укључују стазе за олимпијски спуст и велеслалом на Бјелашници, стазе за биатлон и скијашко трчање на Игману, скакаонице на Малом пољу на Игману, те боб стазу на Требевићу.

Комисија је оцијенила да ово подручје треба бити заштићено и одлучила да се приступи изради одлуке о проглашењу овог простора националним спомеником.

С тим у вези, Комисија очекује да ће активности на валоризацији простора и изради одлуке о проглашењу завршити у наредном периоду, уз сарадњу надлежних институција.

Према одредбама Анекса осам Општег оквирног споразума за мир у БиХ, до доношења коначне одлуке о проглашењу националног споменика, а најдуже до годину дана од подношења петиције, све стране треба да се уздрже од активности које би могле да угрозе предложено добро, о чему су обавијештени сви надлежни органи и институције на чијем се подручју налазе предложена добра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана