Комисија за очување националних споменика БиХ : Упозорење поводом нелегалних археолошких ископавања

Срна
Комисија за очување националних споменика БиХ : Упозорење поводом нелегалних археолошких ископавања

САРАЈЕВО - Комисија за очување националних споменика БиХ саопштила је поводом све чешћих вијести како се поједина лица баве ископавањима и прикупљањем покретног археолошког материјала, да су таква ископавања без дозволе надлежних институција, надзора надлежних служби заштите и стручњака за археологију - нелегална.

Комисија за очување националних споменика указује да ће по сазнању о могућим недозвољеним ископавањима одмах то пријавити надлежним полицијским органима.

У саопштењу поводом информација да се поједина лица баве ископавањима и прикупљањем археолошког материјала као што су нумизматички налази и накит различитих провенијенција у БиХ, дијелови посуда из различитих периода, истиче се да је, осим начина ископавања, већа забринутост гдје се такви налази депонују или прометују.

Комисија наглашава да је незаконито ископавање археолошке баштине, деструктивним методама без научних принципа, у супротности са одредбама Европске конвенције за заштиту археолошког насљеђа, донесене у Валети 1992. године, а чија се начела примјењују и у БиХ.

“Овим путем позивамо и упозоравамо све појединце и неформалне или формалне групе грађана, невладине и друге организације који се самоиницијативно баве ископавањем, неријетко се користећи и метал детекторима, да се уздрже од таквих активности јер је њихово спровођење у супротности са поменутом конвенцијом, као и законским прописима”, истичу из Комисије за очување националних споменика.

У саопштењу се напомиње да су археолошка ископавања регулисана ентитетским и кантоналним прописима, те да се у складу са постојећим прописима археолошка ископавања и истраживања могу обављати само на основу одобрења које даје надлежна институција, односно министарство или завод.

Одобрења се могу издати правним и физичким лицима која испуњавају услове стручне оспособљености за обављање таквих радова, уз обезбијеђена потребна материјална и техничка средства за обављање радова, конзервирање налаза, уређење и представљање налазишта и налаза.

У саопштењу се истиче да самоиницијативна ископавања и ископавања без дозволе надлежних служби, као и продаја културно-историјских добара, указују на озбиљне аномалије у друштву, те недостатак свијести и поштовања према културно-историјском насљеђу, али и потреби строжих контрола надлежних инспекцијских и полицијских служби у овој области.

У вези с тим, представници Комисије су у неколико наврата одржали састанке са безбједносним и полицијским агенцијама како би се ријешило ово питање.

Осим овог проблема, уочене су, наводи се, све веће активности појединаца или група на некрополама са стећцима који реализују пројекте чишћења стећака, врше бојење епитафа и декорација ради снимања, постављају информационе табле и предузимају друге активности које такође могу да доведу до озбиљног угрожавања појединих стећака.

Из Комисије истичу да разумију жељу појединих актера да допринесу заштити и одржавању некропола, али упозоравају да се прије предузимања било каквих активности треба обратити надлежним институцијама и службама заштите ради добијања сагласности и обавезног надзора.

У саопштењу се подсјећа да су стећци као универзална вриједност препознати и од Унеска, који их је уврстио на Листу свјетске баштине, те да постоје јасно прописане мјере заштите.

Комисија ће о овој обавези упознати и стране донаторе који финансирају овакве и сличне пројекте како пројекти у некој каснијој фази не би били доведени у питање.

Из Комисије наводе да су на располагању свим заинтересованим појединцима и групама за информације о насљеђу у БиХ, као и за подршку у спровођењу активности чији је циљ очување и промоција баштине, али у оквирима постојећих прописа и међународних конвенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана