Комеморација свим погинулим становницима Сребренице

Срна
Комеморација свим погинулим становницима Сребренице

Сребреница - Одборници Скупштине општине /СО/ Сребреница данас су на комеморативној сједници, поводом обиљежавања 25 година од страдања Срба и 22 године од страдања Бошњака из ове општине, минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ.

Осим одборника и руководства општине сједници су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и министар науке и технологије Јасмин Комић, помоћник министра за избјегла и расељена лица Радован Грајић, потпредсједник Српске Рамиз Салкић и представници заједничких институција БиХ.


Комеморативној сједници присуствовали су представници више невладиних и неких међународних организација, као и представници локалних установа у овом мјесту.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Алија Табаковић рекао је да је локални парламент прије неколико година донио одлуку да се сваког 10. јула одржи комеморативна сједница и ода почаст свим невино настрадалим становницима ове општине у посљедњем рату и да им се на тај начин изрази захвалност и признање.

Он је позвао грађане Сребренице и оне који ових дана долазе на обиљежавање трагичних годишњица 11. јула, када се обиљежава страдање Бошњака, и на Петровдан 12. јула, када се обиљежава страдање Срба из ове општине, да учине све да ове двије годишњице протекну мирно и достојанствено како доликује комеморативним скуповима.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да је прошло 25 година од ужасних трагедија у овој општини које се не смију заборавити и да оне треба да буду опомена да се гради мир што није лак задатак, али је једини избор.

"Морамо градити бољи и љепши живот за све грађане Сребренице без обзира на вјеру и нацију и гледати у будућност, али не заборављати прошлост да се не би поновила", рекао је Грујичић.

Он је истакао да је лично за компромисе, договор и заједнички рад и да се на тај начин долази до рјешења која ће омогућити да свима буде боље.

"Потребни су нам добронамјерни људи који желе помоћи Сребреници, а њих има. Има људи који желе улагати у развој и отврање радних мјеста у овом мјесту, а да ли ће до тога доћи зависи од нас, као и како ће Сребреница у будућности изгледати. Уколико буде било међусобног уважавања, толеранције и искрене борбе за мир, онда ће сигурно ова средина доживјети напредак и имати бољу будућност јер за то постоје предиспозиције", поручио је Грујичић.

Он је такође, позвао све учеснике обиљежавања годишњица српског и бошњачког страдања да се уздрже од провокација и да комеморације протекну достојанствено и спокојно.

Грујичић је позвао све Сребреничане да буду добри домаћини, али и оне који посјете ову општину у сљедећа два дана, да не учине ништа што би негативно утицало на становнике који овдје остају да живе након ових годишњица.

Свјесни великих људских страдања одборници у Скупштини општине Сребреница су прије девет година закључили да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим настрадалим Сребреничанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана