Коло српских сестара у Шамцу данас фарба и шара 920 васкршњих јаја

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- Тридесетак чланица Кола српских сестара "Косовка дјевојка" у Шамцу данас фарба и шара 920 васкршњих јаја, која ће подијелити домаћинствима у стању потребе, онима са више дјеце, а дио је намијењен за Цркву Светог великомученика Димитрија у овој општини.

Ријеч је о традиционалној активности шамачког Кола српских сестара, која се спроводи већ девету годину на Велики петак.

Од фирме "Агрекс" из Доњег Жабара добили су донацију од 720 јаја, а око 200 дала им је Црква у Шамцу како би им чланице овог удружења офарбале и нашарале јаја.

Предсједник Кола српских сестара "Косовка дјевојка" Ана Симеуновић рекла је Срни да се труде да технику шарања воском пренесу млађим генерацијама, да организују радионице шарања јаја и да је сваке године све већи одзив младих.

"Надам се да тај стари начин украшавања јаја неће изумријети", додала је Симеуновићева.

Она је напоменула да ове године реализују трећу фазу пројекта "Обуке жена у традиционалним занатима", којој је претходила прва и друга фаза обука у шивењу и везењу, а ове године је обука у ткању.

"У оквиру пројекта исказали смо потребу за неком елементарном опремом тако да смо успјели да купимо разбој за ткање, телевизор андроид који ће нам замијенити компјутер и за који смо већ навели у пројекту да нам је потребан и остало ће углавном бити неки репроматеријал", навела је Симеуновићева.

Она је подсјетила да је пројекат одобрило Министарство управе и локалне самоуправе Српске, које је јавни позив расписало 2020. године, када је почела прва фаза, а ове године се завршава.

"Министарство управе и локалне самоуправе деценијама расписује јавни позив за хуманитарна удружења - кола српских сестара, `Мерхамет` и друге. Нама је одобрено 8.000 КМ", рекла је Симеуновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана