Колекционар Ален Мешић из Градишке сакупио антиквитете за два музеја

Милан Вујић
Колекционар Ален Мешић из Градишке сакупио антиквитете за два музеја

ГРАДИШКА - Колекционар Ален Мешић из Градишке први антиквитет нашао је случајно у подруму са тринаест година, а данас, послије 25 година, овај заљубљеник у старине у породичној кући чува експонате довољне за два музеја.

У Мешићевој соби налазе се сегменти историје од мамута, преко Келта и Римљана, Кулина бана и Котроманића, Османлија и Аустроугара, Краљевине СХС и Југославије па до новије историје.

- Сакупљам стари новац, старо оружје, маркице, књиге, медаље, ордење, буквално све, јер ме интересује доста ствари. Не могу се одлучити за нешто посебно, тако да имам бројне експонате из разних периода - прича Мешић, који је и предсједник Удружења “Денаријус”, које окупља колекционаре из цијеле БиХ.

Све је, прича он, кренуло сасвим случајно, када је као дјечак у подруму куће своје тетке пронашао пар сребрних кованица из периода Аустроугарске.

- То ме је заинтересовало, а љубав према старинама је само више расла. Већина их потиче са наших простора јер су ми жеља и циљ да предмети који су слика једног прошлог времена остану у нашој земљи и да их кроз изложбе презентујемо и отргнемо од заборава - казао је Мешић за “Глас Српске”.

Онима којима желе да се баве овим хобијем савјетује да редовно обилазе изложбе јер се управо ту могу наћи занимљиви предмети.

- Посјећујем изложбе, како код нас, тако и у региону, а предмете купујем преко наших људи у дијаспори, али и преко аукцијских сајтова - каже Мешић и додаје да неке предмете не може приуштити, али да се увијек нађе нешто занимљиво, а такође са колегама размјењује дупликате.

Наглашава да сваки предмет има своју причу, а неки од експоната који се налазе у његовој соби потичу чак из времена прије нове ере.

- Посједујем келтски мач из периода од 1200. до 1000. године прије нове ере, који је нађен у ријеци Сави - истиче Мешић, који каже да је то прави уникат, а чува га дуже од двије деценије.

Занимљиви предмети

Најстарији предмет из колекције Алена Мешића јесте зуб мамута, који је пронађен у ријеци Сави. Власник је првог издања књижевног часописа “Зора” из Мостара, који су покренули књижевници Алекса Шантић, Јован Дучић и Атанасије Шола, кованица хрватских кнезова Шубића, као и првог папирног новца на подручју Балкана који је штампала Кнежевина Србија 1876. године, а и ријеч је о једном динару. Мешић посједује “Српске новине”, крфско издање, на ћирилици, једино гласило тадашње владе за 1917. годину, и то комплет издање, као и новчаницу Нове Гвинеје на којој је Јосип Броз Тито.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана