Којић: Шмит се поклонио бошњачким жртвама, а српске игнорисао

Срна
Foto: СРНА

СРЕБРЕНИЦА - Кристијан Шмит данас се у Поточарима поклонио жртвама из реда бошњачког народа, а за српске се није интересовао, чиме је показао своју пристрасност и једностран приступ рјешавању питања несталих, изјавио је Срни предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранимир Којић.

Којић је навео да се Шмит уопште није интересовао за српске жртве, нити за посјету спомен-соби, да се поклони настрадалим Србима, што чланови породица несталих и убијених Срба осуђују.

Према његовим ријечима, српске породице настрадалих су омаловажене и немају никакво повјерење у Шмита и његову "објективност".

"Циљ његовог доласка био је само један, а то је да покаже да за њега и комплетну међународну заједницу не постоје српске жртве, да су за Србе намијењени судови, наметнути закони и затвори", оцијенио је Којић.

 Он сматра да Шмит наставља однос како је имао бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко који је наметнуо срамни закон и тиме се дефинитивно ставио на страну Бошњака минимизирајући српске жртве.

Шмиту је поручио да су у Подрињу масовно убијани српски цивили, док су на бошњачкој страни гинули војници.

"Наши очеви нису стварали Републику Српску да би то био протекторат међународне заједнице. Морају да схвате да су ови простори вјековна огњишта српског народа и да смо ми у Подрињу страдалници, а не злочинци", нагласио је Којић.

Преносећи став породица, чланова организације коју представља, он је истакао да се наметнути "Инцков закон" мора повући што би био први корак ка враћању повјерења у правду и непристрасност међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана