Кочнице “паркирале” четвртину аутобуса

Милијана Латиновић
Кочнице “паркирале” четвртину аутобуса

Бањалука - Неисправне кочнице “паркирале” су четвртину од укупно 297 аутобуса на којима је обављен ванредни технички преглед уочи почетка нове школске године, показују подаци Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Превентивна контрола је спроведена од 19. до 31. августа на 35 станица за технички преглед широм Српске.

- Од укупно 297 аутобуса, колико је прегледано у овој акцији, недостаци су утврђени на 79 аутобуса. Највећи број неисправности односио се на кочиони систем, 71 возило, док су код 31 возила неисправни уређаји за освјетљење и свјетлосну сигнализацију, а код десет аутобуса утврђени су недостаци код система за управљање. Неисправне осовине, точкове и елементе вјешала имало је 16 аутобуса, док је опрема недостајала на два возила - навели су у Министарству саобраћаја и веза.

Додали су да ова акција, коју традиционално спроводе прије почетка школске године, има циљ повећање безбједности ђака у саобраћају.

- Сви аутобуси на којима су уочени недостаци упућени су да их отклоне те да након тога понове технички преглед - истакли су у ресорном министарству.

Превентивна контрола спроведена је у сарадњи министарстава саобраћаја и веза и унутрашњих послова РС, Привредне коморе, Асоцијације станица за технички преглед возила, Стручне институције за технички преглед возила и Ауто-мото савеза РС.

Руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја РС Милан Тешић истиче за “Глас Српске” да је просјечна старост свих возила на путевима у РС око 16,7 година, те да су аутобуси још старији.

- На саобраћајне несреће утиче низ фактора, један од њих је и возило, с око 13 процената. У Српској се проценат неисправних возила која су враћена са техничког прегледа креће око 20 одсто - рекао је Тешић.

Нагласио је да резултати акције показују да има простора за унапређење безбједности у саобраћају.

- Овој превентивној акцији се одазвала тек свака четврта станица за технички преглед, што није довољно. Потребна је јача сарадња свих учесника у саобраћају, боља едукација и спровођење што више превентивних акција - истакао је Тешић.

Нагласио је да треба повести рачуна о дјеци у саобраћају и едуковати их како да прилазе аутобусу, те да и возачи обрате пажњу да се заустављају на безбједним мјестима када малишани излазе из аутобуса

 

Трошкови

У Министарству саобраћаја и веза РС истичу да су све трошкове контроле техничке исправности аутобуса сносиле станице за технички преглед.

- Акцији се одазвало њих 58 које су регистроване за технички преглед аутобуса, као и 58 превозника-власника возила - истакли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана