"Кочићев збор": Званичници положили вијенце на споменик палим борцима у Стричићима

Срна
"Кочићев збор": Званичници положили вијенце на споменик палим борцима у Стричићима

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић положили су данас вијенце на споменик палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима код Бањалуке, у оквиру манифестације "Кочићев збор".

У име српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, вијенац је положио Радован Ковачевић, затим предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, као и замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић.

Након полагања вијенаца, предвиђено је да Тривићева и Амиџић присуствују отварању изложбе аутора Владимира Ђукановића, у обновљеној родној кући Петра Кочића, на којој ће бити приказан живот и рад писца, и то путем фотографија Кочића и његових књижевних јунака Лује, Тубе, Давида Штрпца, те рукописа "Мргуд", "Суданија", "О Босни" и "За сељака".

Осим ове изложбе, биће приказане и комплетно уређене још двије куће на Кочићевом огњишту, које су ове године допуњене са 60 нових експоната.

Планирано је и да Амиџић у 11.30 часова посјети обновљену Основну школу "Петар Кочић".

У Бањалуци је 24. августа изложбом фотографија великог српског књижевника Петра Кочића и његове породице под називом "Ружа у мећави", аутора Зорана Пејашиновића, отворен 55. "Кочићев збор", који ће, због тренутне епидемиолошке ситуације, бити одржан у мањем формату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана