Кочић Костићу, Змијањче Мракићевој

Милијана Латиновић
Кочић Костићу, Змијањче Мракићевој

Мркоњић Град - "Кочићева награда" за допринос српској писаној ријечи припала је ове године књижевнику Зорану Костићу из Бањалуке, док је награду "Змијањче" добила ученица шестог разреда Основне школе "Свети Сава" из Дубрава код Градишке Александра Мракић.

Добитници награда проглашени су јуче на отварању ликовног саборовања "Змијање 2015" на Зеленковцу код Мркоњић Града. Проглашењем добитника награда почео је јубиларни, 50. "Кочићев збор", манифестација посвећена српском књижевнику Петру Кочићу.

Члан жирија књижевник Мирко Вуковић рекао је да је "Кочићева награда" додијељена угледном пјеснику и драмском писцу Костићу у чијим дјелима се препознаје патриотски дух Кочића.

- "Кочићева награда" се додјељује за цјелокупно стваралаштво на српском језику које, осим умјетничке вриједности, садржи и Кочићев дух, чистоту и пуноћу језика, родољубље, чврстину и јасноћу става, те афирмацију слободе и правде као универзалних вриједности - рекао је Вуковић.
Награда "Змијањче" додјељује се дуги низ година, а учествовати могу сви ученици основних школа српског говорног подручја до деветог разреда.

- Отварање централне манифестације "Кочићев збор" предвиђено је за недјељу, 23. август, у бањалучком парку који је име добио по овом великом писцу - рекли су у Организационом одбору на чијем челу је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

Додају да ће у програму овогодишњег збора учествовати више од 50 књижевника из региона и Европе.

Предсједник Извршног одбора Завичајног удружења "Змијање" Драгутин Илић рекао је да ће овогодишњи, јубиларни "Кочићев збор" бити богат бројним културним и умјетничким дешавањима.

У недјељу, 30. августа, у 12 часова на Кочићевом огњишту у Стричићима биће додијељене награде добитницима који су јуче проглашени на Зеленковцу.

Сликари

Предсједник Еколошког покрета "Зеленковац" Борислав Боро Јанковић изразио је задовољство што се ликовна колонија дешава у овом амбијенту.

- Највише ме инспирише приповијетка "Кроз мећаву", јер смо ми увијек кроз неку мећаву. Све је ово мећава, ја сам је осјетио на својој кожи - казао је Јанковић.

Сликар Светислав Лудошки из Зрењанина први пут је у овим крајевима и не крије одушевљење.

- Једно платно ћу сигурно посветити Кочићу или Зеленковцу - рекао је Лудошки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана