Коалиција за Сану: Поздрављена одлука владе да заштити изворе ријеке Сане

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ПРИЈЕДОР - Коалиција за Сану поздравила је одлуку Владе Републике Српске о проглашењу врела ове ријеке за споменик природе и позвала да под заштиту буде стављен и кањон Призрен Град на основу иницијативе еколошких активиста из 2019. године.

„Сматрамо да је проглашење Споменика природе жВрела Санеж резултат онога свега што смо кроз године кампања покушавали да постигнемо, а то је да очувамо, сачувамо и заштитимо нашу ријеку Сану“, наводи се у саопштењу Коалиције за Сану.

Коалиција за Сану је мрежа невладиних организација и еколошких активиста основана 2009. године. Године 2012. године иницирала проглашење горњег тока ријеке Сане парком природе, што након изграђене хидроелектране „Медна“ више није имало оправданости.

Путем Центра за животну средину Коалиција за Сану је у јануару 2019. године покренула иницијативу да се извори ријеке Сане заједно са понором Мрачај и кањоном ријеке Сане испод Призрен Града ставе под заштиту, упркос изграђеној хидроелектрани.

Влада Републике Српске донијела је на јучерашњој сједници одлуку о проглашењу Споменика природе „Врела Сане“, којом се проглашава заштићеним подручје три карстна врела ријеке Сане, доњи ток ријеке Коране и пећина Мрачај.

Основне вриједности Споменика природе „Врела Сане“ су изузетне хидролошке, хидрогеолошке, геоморфолошке и пејзажне карактеристике.

Споменик природе „Врела Сане“ простире на подручју општина Мркоњић Град и Рибник, у укупној површини од 320,69 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана