Коалиција "Договор за Бијељину": Амандманима повећана средства за бројне области

Срна
Коалиција "Договор за Бијељину": Амандманима повећана средства за бројне области

БИЈЕЉИНА - Из Коалиције "Договор за Бијељину" тврде да су амандмани скупштинске већине на градски буџет у складу са законом, да су дуго припремани уз консултацију стручњака, те да су омогућили да се, одређеним уштедама, повећају средства за бројне друге области.

- Амандманом Коалиције „Договор за Бијељину“ повећана су средства за здравство, пољопривреду, спорт, социјалне категорије, културу, школство", наводе из ове коалиције.

Из Коаиације истичу да су уведене и нове ставке подршке за новорођенчад, дјецу у приватним вртићима, привреду погођену вирусом корона, а посебно су подржане институције и предузећа чији је оснивач Град Бијељина, а чије је пословање угрожено у условима пандемије, без обзира на то ко њима управља.

Из Коалиције напомињу да Скупштина града Бијељина и одборници имају могућност да врше корекције и користе своје законско право улагања амандмана и усвајања буџета тек када се буџет на скупштинској расправи нађе у форми приједлога буџета.

- То се први пут десило 31. марта 2021. године, тако да не стоје приче да су одборници раније учествовали у сачињавању буџета који сада мијењају - додају из Коалиције "Договор за Бијељину".

Наводећи да је приједлог буџета из септембра 2020. године, а у расправи се нашао 31. марта 2021. године, из Коалиције наглашавају да не могу исте потребе и захтјеви буџетских корисника бити пола године касније.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић најавио је покретање поступка оцјене законитости и уставности пред Уставним судом амандмана скупштинске већине на градски буџет, који је усвојен 31. марта у локалном парламенту.

Скупштинска већина у Бијељини, предвођена СНСД-ом, усвојила је буџет за 2021. годину, а непосредно прије усвајања Петровић и одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а напустили су сједницу.

Усвојен је буџет од 51,5 милиона КМ уз два амандмана СНСД-а, а СДС је одустао од 10 својих амандмана, као и ПДП од једног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана