Књига улива наду за спас друге кћерке Гајић

Драгана Келеч
Књига улива наду за спас друге кћерке Гајић

Бањалука - У име све дјеце која су изгубила животну битку против Лафорине болести, оних којима тек предстоји ова борба, али и оних који сличну муку муче, настала је потресна књига "Изгубила животну битку, побиједиће Лафорину болест" Сњежане Гајић из Бањалуке.

Гајићева је у књизи саткала успомене на рано преминулу кћерку Татјану и крик наставка борбе за живот њене млађе кћерке Милане, коју је задесила иста зла коб - звана Лафора.

Сњежана је хероина данашњег, али и било ког другог времена. Лавовском снагом годинама са својом породицом покушава отргнути кћерке из канџи ове ријетке болести. Тацу су, нажалост, прошлог октобра изгубили. Њено храбро и младо срце престало је да куца, а битку је наставила Милана. Њено здравствено стање се из дана у дан погоршава. Све мање је времена, али породица не губи наду да ће лијек бити пронађен и да ће Милана бити спасена.

- Када је Татјана напустила овоземаљски живот, тачније 40 дана потом, одлучила сам да морам оставити писани траг о свему овоме. Морала сам то да учиним због ове окрутне болести која је погодила моје кћерке, али и због друге "лафора дјеце", која су изгубила животну битку, а и због оних који је сада воде - каже Сњежана.

Књигу храбре мајке сви који желе могу купити на киосцима "Минутица". Сав приход од продаје иде за истраживање и проналазак лијека.

- Са "SickKids" клинике из Торонта недавно нам је на кућну адресу стигла захвалница за све донације које смо им послали, са поруком др Берга Минасијана, чија је животна мисија проналазак лијека за Лафорину болест и који каже да је његова лабораторија веома близу испуњења те мисије - каже Сњежана, која не губи наду у изљечење кћерке Милане.

Гајићева захваљује свим племенитим људима и институцијама које су до сада биле уз њену породицу и поручује им да још мало остану уз њих, јер сами не могу.

- Недавно сам била и на донаторској вечери коју је предсједник РС организовао за дјецу са ријетким болестима. Моја Милана има 22 године и није више дијете, зато помоћ од те вечери није за њу. Молим све који могу да купе књигу, да бисмо прикупили што више новца и до краја довели ову битку - додала је Гајићева.

Дијагноза

Лафорина болест код Татјане Гајић примијећена је у другом полугодишту првог разреда гимназије. Ријеч је о болести која брзо напредује и доводи до потпуне непокретности, а Татјана је била непокретна четири године.

Милана је, такође, обољела од Лафорине болести, са спорадичним симптомима који су се појавили прије видних симптома старије сестре. Дијагноза је постављена тек када је Татјана брутално показала симптоме са брзом прогресијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана